Puriša Đorđević povodom digitalno restaurisane kopije svog filma "Leto je krivo za sve" 1

Komediju inspirisanu Odisejom snimali smo pre šezdeset godina, kada je u bioskopima trebalo da se pojave i neki filmovi koji ne govore o ratu, i pamtim je po divnim glumcima i po tome što sam ja doživeo jedan kraj bolji od njenog završetka

Dvadeseti film koji su Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 digitalno restaurisali i sačuvali za buduće generacije kao kulturnu baštinu domaće kinematografije, „Leto je krivo za sve“ reditelja i scenariste Puriše Đorđevića, u novom „ruhu“ premijerno će biti prikazan 28. avgusta u Nišu.

Komediju snimljenu pre šezdeset godina koja je okupila jednu od najboljih glumačkih ekipa tog vremena, publika u Novom Sadu imaće priliku da vidi 3. i 4. septembra, u okviru vikend bioskopa na otvorenom koji obilazi gradove širom Srbije, a nekoliko večeri kasnije (7. i 8.) u Jugoslovenskoj kinoteci biće upriličena i beogradska premijerna projekcija.

Autor kultnih ostvarenja nagrađivanih na svetskim festivalima („Devojka“, „San“, „Jutro“, „Podne“, „Pavle Pavlović“ koji je takođe restaurisan), kaže za Danas da je snimanje ovog filma za njega ostalo nezaboravno.

– Leto je krivo za sve radio sam sa pretenzijom da to bude “smešan film” – to su bile posleratne godine kada je bilo potrebno da se u bioskopima pojave i neki filmovi koji ne bi govorili samo o ratu.

Tako sam se odlučio za temu leta, i to na osnovu jedne velike istorijske ličnosti, Odiseja – kaže Puriša Đorđević.

Priča prati dogodovštine mladog bračnog para na letovanju u romantičnom italijanskom gradu, a radnja počinje kada glavna junakinja, zbog zabune prilikom vađenja voznih karata, odlazi na more pre svog muža…

– Tema Odiseja je sada jasnija – da bi glavni junak nekako došao do svoje žene, pred njim je, kako će se pokazati, težak put od Beograda do mesta na moru gde se ona nalazi.

Snimali smo od Rijeke, preko plovidbe brodom dole ka jugu, do Svetog Stefana. Preko puta tog malog ostrva je Miločer, koji je bio lično letovalište kralja Aleksandra Karađorđevića i njegove žene kraljice Marije, i ja sam bio jedan od onih partizana koji su okupirali to kraljevsko odmaralište.

Smislio sam da na kraju filma glavni junak, koga je igrao Mija Aleksić, konačno pronađe svoju ženu baš na tom kraljevskom mestu, ali okruženu šestoricom srpskih udvarača.

Finalni sukob u komediji je što on mora da se nadmeće sa njima da bi ponovo osvojio svoju ženu. Ono što odlikuje ovu lepu scenu je sledeće – glavnom junaku je bila u pomoći jedna lepa devojka, koju je igrala Milena Dravić, i to je bila druga ženska uloga u ovom filmu.

Ja sam imao bolji kraj nego što je završetak ove komedije – za vreme snimanja zaljubio sam se u Milenu, ali je ona otišla na snimanje filma „Prekobrojna“. Bio sam prekobrojni! – seća se legendarni Purke.

Sa puno emocija seća se i festivala u Puli, svi su uživali u filmu, a jedna od najlepših stvari je, kako ističe, bilo to što je Mija Aleksić u ovoj komediji imao prvu glavnu ulogu na velikom platnu.

Ekipa divnih glumaca koje je okupio u ovoj priči o srpskom Odiseju ostala je nezaboravna – pored Mije Aleksića u ekipi su bili i Olga Nađ, koja je igrala njegovu ženu, Vlastimir Đuza Stojiljković, Rade Marković, Milan Ajvaz, Milivoje Mića Tomić, Mihajlo Bata Paskaljević, Miodrag Popović Deba, Olgica Stanisavljević, Sonja Hlebš, Dragomir Bojanić Gidra…

Muziku je komponovao Darko Kraljić, direktor fotografije je bio Branko Ivatović, scenograf Zoran Zorčić, a producent filma UFUS.

Prvo prikazivanje ovog ostvarenja u bioskopima bilo je decembra 1961, i mada Purke sa njim nije osvojio nagrade na festivalima, „Leto je krivo za sve“ bio je veliki hit i imao je rekordnu gledanost u bioskopima širom tadašnje Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari