Putujuća izložba ARLEMM-a u Užicu 1ARLEMM_izložba u Užicu Foto: Milunka Nikolić

Putujuća izložba „ARLEMM – umetnički karavan“, posle Beograda i Zlatibora, stigla je u Užice i na Trgu partizana može se pogledati do 23.juna, kada će se preseliti u Čačak.

Izložba, koja je realizovana u saradnji sa užičkim Gradskim kulturnim centrom, najavljuje ovogodišnju Ariljsku letnju muzičku manifestaciju (ARLEMM) koja će se, devetu godinu zaredom, održati u Arilju od 14. do 29. jula.

Postavka, koju čine fotografije sa prošlogodišnje manifestacije, čija je autorka Dragana Selaković, predstavlja multimedijalni izraz jer, osim vizuelnog ugođaja, nudi i audio zapis odabranih kompozicija umetničke muzike. Zvučni zapis se aktivira senzorom, kada posmatrač priđe panoima sa fotografijama, koje su opremljene i odgovarajućim tekstom.

ARLEMM je kulturno-edukativna manifestacija koja neguje klasičnu miziku i cilj joj je da prepozna mlade talenate, da im ponudi muzičko usavršavanje i održavanje koncerata, javnih časova i predavanja, ali i da povezuje zvučni i vizuelni doživljaj u umetnosti, kao i da neguje duhovnost i razvoj ekološke svesti.

Okupljanjem eminentnih umetnika, profesora i predavača iz oblasti klasične, duhovne, tradicionalne i džez muzike, kao i ljudi kreativnih sposobnosti, ideja ARLEMM-a je da se, prvenstveno, deci i mladima, a onda i drugima, približe prave kulturne vrednosti.

Talentovana deca iz zemlje i inostranstva pohađaće muzičke radionice koje će držati renomirani profesori violine,violončela, klavira, kontrabasa, viole, gitare, flaute, solo i horskog pevanja, nakon čega će polaznici nastupiti pred publiklom.

– Do sada smo organizovali 70 edukativnih radionica, koje je pohađalo više od 4.000 dece. Realizovano je više od 2.600 individualnih časova, održano oko 120 koncerata, a mnoga deca su, nakon tuga, nastavila muzičko školovanje, tako da je doprinos ARLEMM-a veoma značajan za celokupni javni život, ne samo Arilja – ocenila je Jasmina Dimitrijević, predstavnica PR tima te manifestacije.

Pripremaju se likovne i kreativne radionice u cilju promovisanja zaštite živone sredine, kao i programi za publiku – izložbe, javni časovi i koncerti, a kompanija Telenor, koja je uz kompaniju Extreme Intimo, podržala tu manifestaciju i prenosiće uživo sve sadržaje, kako bi bili dostupni što većem broju ljudi.

Najavljeni su i zanimljivi sadržaji za publiku na otvaranju te manifestacija, kao i tokom ARLEMM Art Festa, koji će se održati krajem jula. Na otvaranju, 14.jula, nastupiće Marko Luis, a sutradan Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov bend, dok će na ARLEMM Art Festu gostovati YU grupa, Divanhana i drugi izvođači, a planiran je i nastup Sare Renar. Na Besedničkoj večeri, što je ovogodišnja novina, gostovaće Matija Bećković.

Svi programi odvijaće se na najzančajnijim ariljskim lokalitetima – u porti Crkve Svetog Ahilija, na trgu, u Sokolskom domu, Gradskoj galeriji, na ostvru Uski vir na Rzavu.

Organizator ARLEMM-a je Udruženje za širenje i podsticaj muzičke kulture u Srbiji – MUZIKUS, pod pokroviteljstvom ministarstava kulture i turizma, Biblioteke i Opštine Arilje.

Milunka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari