Foto: Stanislav Milojković

 Ovaj važan medijski događaj na bivšem jugoslovenskom prostoru biće obeležen radio-mostom između Beograda i Zagreba, koji će se emitovati pretposlednjeg dana 2017. u emisiji „Nevidljivi ljudi“ na Drugom programu Radio Beograda. 

– Ova emisija biće realizovana onako kako se nekada radio „Zeleni megaherc“. Gosti će biti njegovi nekadašnji urednici – u studiju Hrvatskog radija Vojo Šiljak i Maja Sabolić, a u Studiju 2 Radio Beograda Nikola Nešković i Mihailo Tošić. Biće emitovani i arhivski snimci, koji će podsetiti na ljude,  događaje i anegdote iz  ovog radio-magazina – kaže za Danas Ranko Stojilović, urednik i voditelj emisije „Nevidljivi ljudi“.

„Zeleni megaherc“ je 30. decembra 1972. nasledio termin subotom pre podne u kojem je pet godina pre toga „išao“ čuveni „Minimaks“ – emisija legendarnog Milovana Ilića. „Zeleni megaherc“ je bio na programu Radio Beograda 2 i Radio Zagreba 2, sa kojima je  jedno vreme sarađivao i Radio Jadran, 18 godina. Emisija je bila „namenjena gradskom čoveku i njegovim interesovanjima – bavila se slobodnim vremenom, zabavom, informisanjem i boljim upoznavanjem“. Tekst za njenu špicu zajedno su napisali Drago Britvić i Ljubomir Ršumović, a muziku je komponovao Kornelije Kovač, dok je za maskotu bio zadužen majstor crtanog filma Nedeljko Dragić. 

Poslednji put „Zeleni megaherc“ bio je u etru 14. jula 1990, jer su  direktorski i programski kolegijumi Hrvatskog radija odlučili da emisija završi svoj život zbog neuspeha u ispravljanju „bitno narušenih temeljnih profesionalnih pravila u kreiranju, uređivanju i vođenju emisije“, zbog čega je „nanosila ozbiljnu programsku štetu i stalne proteste slušalaca“.