Rokenrol i klasika kao hvatanje ukoštac sa nečim do sada neviđenim 1FOTO: MIROSLAV DRAGOJEVIC

– Iza ovog projekta stoji Dejan Grastić, on nas je spojio. A pre prepoznavanja karakteristika između roka i klasike, prepoznali smo karakteristike između nas dvojice, a to je neustrašivost i potpuno odsustvo inhibicije kada se radi o muzičkom eksperimentisanju – tako je violinista Stefan Milenković opisao saradnju sa dr Neletom Karajlićem, na sinoćnjoj tribini Rock El Clasico u KC Gradu.

Nih dvojica će 21. juna na Svetski dan muzike predstaviti tu saradnju koncertom na Tašmajdanu.

U pitanju je zajednički autorski projekat koji kombinuje rokenrol, – pesme grupe Zabranjeno pušenje, i klasične muzike, pod nazivom Rock El Clasico.

Nele Karajlić je povodom nastanka ove saradnje istakao da je ušao u fazu u kojoj je osetio potrebu za novim konceptom.

– Ne mogu da kažem da mi je muzika dosadila, već sam osetio da sam prezasićen onom formom na kojoj sam odrastao i prošao dugi put od skoro 40 godina. Ovo sa Stefanom je bio ogroman izazov, hvatanje ukoštac sa nečim do sada neviđenim. Klasičnu muziku je dosta grupa u istoriji sviralo, i dosta je simfonijskih orkestara sviralo neki rok, ali niko nije napravio ovu vrstu kombinacije u kojoj se ne vidi žanrovski šav – pojasnio je Karajlić.

Novinar i kolumnista Zoran Panović primetio je da Neletova i Stefanova muzika nije uobičajena simbioza roka i klasike, kao na primer Metalike i Simfonijskog orkestra, već da je u pitanju originalan proizvod, autorski, i predložio im da snime album.

Novinar i pisac Branko Rosić kazao je da je u početku bio skeptičan jer mu je svako kalemljenje klasike i roka ranije bilo odvratno i jezivo, ali je posle slušanja Stefanovog i Neletovog projekta bio zadovoljan.

– To što su oni napravili je zaista iskreno, nisam video taj pomenuti šav, taj kalem klasike i rokenrola, već bend koji zvuči kompaktno – primetio je Rosić.

Karajlić je dodao da od projekta ne bi bilo ništa da učesnici na projektu Rock El Clasico nisu bili dovoljno ludi, hrabri i maštoviti, i da su imali sumnje u ono što rade. A Milenković je dodao da kada se radi o ovakvim stvarima, treba imati neograničeno samopouzdanje, veru u instinkt i kritičnost.

On je primetio i to da njihov projekat „apsoluno može da bude jedan od načina da neko ko inače ne sluša klasiku čuje nešto, jer su kako kaže, uzeli taj ekstrakt utkali i spojili sa pesmama Zabranjenog pušenja.

– Mislim da će ljudima biti fascinantno to što ne mogu da jasno prepoznaju šta je šta – ukazao je violinista.

Karajlić je pohvalio kolegu istaknuvši da je herojski podneo saradnju.

– Ja sam navikao da radim u čoporu, radili smo u galami i kreativnom haosu. Stefan dolazi iz jednog drugog sveta, sam sa svojim instrumentom i to je kosmos. Između njega i violine napravljena je simbioza. Bilo me je strah kako će on prihvatiti novi oblik rada, ali moram da priznam da ga je Stefan zaista herojski podneo – istakao je Karajlić i najavio da će koncert na Tašmajdanu biti „brutalan“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari