Roman o 5. oktobru 1

Prvi roman Petra Božovića „Zeleni oktobar“ u izdanju Ammonite books objavljen je u prvim danima pošto je uvedeno vanredno stanje.

Roman govori o našoj novijoj istoriji, o demokratskim promenama u Srbiji 2000. godine. U pitanju je mistični triler o dva brata koja u Srbiju pred burne događaje donose magični napitak i za sebe vezuju mnoge aktere koji žele da sprovedu ali i da spreče nadolazeće promene.

Recenzent knjige Vanja Bulić kaže: „Odavno nismo imali ovako originalan pristup neminovnosti društvenih promena, s tim što autor na metaforičan način uvodi Ruse i Amerikance, one bez kojih se ni jedna promena na Balkanu ne može zamisliti ni sprovesti. Kraj romana u zgradi Skupštine koja gori 5. oktobra dvehiljadite godine, neočekivan je, uzbudljiv i poučan.“

„Ovo je pre svega roman o poverenju. Poverenju u ljude, njihova obećanja i naše potrebe da stalno tražimo izlaz u teškom vremenu na istorijskoj prekretnici“, kaže Petar Božović. „To je priča o zabludama jednog naroda uvek podložnog manipulacijama.“

Zanimljivo je da se pisac ovog romana – događaja usudio da na specifičan način komentariše pred čitaocima dešavanja, iz najsvežije prošlosti, koja nam ne dozvoljavaju da ih se konačno oslobodimo i smestimo u istoriju kako bismo iskoračili u sigurnije društveno sazrevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari