“Ruska pesma” u Srbiji 1

Izvođenjem arija iz opere “Madalena” Sergeja Prokofjeva u Ruskom domu u Beogradu u subotu uveče i takmičenjem horova “Ruska pesma” u Kruševcu, završena je “Nedelja ruskog jezika i kulture u Srbiji”.

Prokofjeva su pevali studenti solo pevanja beogradske Muzičke akademije, a u Kruševcu su se takmičili brojni đački i omladinski horovi.

“Cilj Nedelje bio je da se mladima približi ruski jezik i kultura, i da se i na taj način jačaju tradicionalne, prijateljske veze dva naroda”, rekla je Sanja Pajević Bundalo, direktor “Naše Srbije”, nevladine organizacije koja je u saradnji sa Ruskim domom realizovala ovu manifestaciju i koja ima iskustva u tim aktivnostima, budući da već godinama na svoj tradicionalni letnji kamp na Tari dovodi i decu iz Rusije. Programi iz okvira ove Nedelje odvijali su se u Beogradu, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i Kruševcu. Pored mladih angažovani su bili i profesori ruskog jezika iz ovih mesta, učešćem na edukativnim seminarima. Ruski partner bio je univerzitet Sinergija, čiji direktor komunikacija Mihail Kudinov podvlači činjenicu da ovaj projekat uživa podršku Vlade Rusije, odnosno njene agencije “Rossotrudničestvo”.

U okviru manifestacije poseban program bio je posvećen savremenom ruskom dizajnu i arhitekturi, kao i stvaralaštvu N. P. Krasnova, koji je kao belogardejski emigrant između dva svetska rata projektovao niz značajnih građevina u Beogradu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari