Cukiću 540.000, Anđelina i Željko Vasić po 1.010.000 dinara: Koliko koštaju nastupi estradnih zvezda na ovogodišnjim manifestacijama? 1Dani piva u Zrenjaninu, foto Dani piva

Avgust je tradicionalno mesec raznih muzičkih festivala i manifestacija. Gotovo da nema grada u Srbiji koji ne organizuje neku “inijadu” uz obavezan nastup estradnih zvezda.

Koliko koštaju nastupi poznatih pevača i pevačica, međutim, uglavnom predstavljaju tajnu tako da građani zapravo i ne znaju Koliko ih košta ovo zadovoljstvo.

Niš: Domaći pevači skuplji od koncerata nekih stranih izvođača na prestižnom Nišvilu

U Nišu će tokom avgusta biti održano Medijanino kulturno leto, na kojem će između ostalih nastupiti domaći pevači Dejan Cukić, Željko Vasić, Mira Škorić i Anđela Vujović.

Prema podacima iz opštine Medijana, jedne od pet gradskih opština u Nišu, njihovi nastupi koštaće građane Niša od 540.000 do 1.010.000 dinara.

Nastup muzičara Dejana Cukića biće plaćen „početnih“  540.000 dinara, a pevačice Mire Škorić- 770.000, pevača Željka Vasića- 1.010.000, a pečačice Anđele Vujović iliti Anđeline- 1.010.000 dinara.

Njihovi nastupi u proseku traju oko sat i po.

Ova lokalna manifestacija traje od 9. do 11. avgusta, a za tri festivalska dana iz opštinskog budžeta izdvojeno je ukupno 3.333.300 dinara.

Cukiću 540.000, Anđelina i Željko Vasić po 1.010.000 dinara: Koliko koštaju nastupi estradnih zvezda na ovogodišnjim manifestacijama? 2
Nišvil i ove godine, foto: Nišvil promo

U Nišu se u isto vreme, od 5. do 14. avgusta, održava i internacionalni džez festival Nišvil.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da nastupi muzičara- često bendova koji često stižu iz inostranstva, koštaju od 1.000 do 35.000 evra.

Maksimalni iznos od 35.000 evra, odnosno nešto više od 4.000.000 dinara, plaća se za svetski poznate hedlajnere.

Ovaj festival, koji traje deset dana i ima 250 programa, 15 scena i 850 izvođača, iz gradskog budžeta je dobio 24.000.000 dinara.

Nišvil je po anketi britanskog Gardijana iz 2016. svrstan u deset najboljih džez festivala u Evropi.

Zrenjanin: Za Dane piva 27 miliona dinara

Na pitanje koliko košta glavna zrenjaninska turistička manifestacija Dani piva na kojoj će počev od 9. avgusta natupiti Stefan Mileković, Marija Šerifović, Ana Bekuta, Amira Medunjanin, Halid Bešlić ali i mnogi bendovi, neće vam niko odgovoriti. Ili ne bar direktno.

Ipak, na sajtu javnih nabavki okačen je oglas o dodeli posla novosadskom neprofitnom udruženju „Not hope wish“ za usluge muzičkog organizovanja manifestacije na iznos od 22,5 miliona dinara, što je sa porezom na dodatu vrednost 27 miiona dinara.

O pojedinačnim ugovorima može samo da se nagađa, trenutno. Prethodnih godina kada su nastupali Zdravko Čolić i Svetlana Ražnatović spominjale su se zvanično nepotvrđene cifre od 50.000 evra.

To pitanje godinama se postavlja jer deo novca ide iz budžeta grada, a ostaće za pamćenje kada je u vreme DOS-a u prvoj dekadi dvehiljaditih, bilo moguće dobiti bar neke odgovore.

Najskuplji koncert u tom periodu održan je 2011. godine na neprikladnom prostoru bivše pijace, kada je Panonski mornar nastupio, spekulisalo se, za 50.0000 evra.

Manifestacija je na svojim počecima više ličila na gradski vašar sa suvenirima, tamburašima i snašama a ozbiljnu krizu nakon prestanka rada Zrenjaninske industrije piva rešili su selektovanjem programa i sadržaja na više lokacija.

Idejni tvorac da svaka lokacija Dana piva, počev od Žitnog trga sa pivarskim štandovima i dobrim rok svirkama, do Gradske bašte i čuvenog koktela petkom za odabrane goste, političare, jendom rečju bitne i oni koji bi to da budu, bio je a ko drugi do Branislav Grubački Guta.

„Vidimo da će i sada na Žitnom trgu svirati Kelti i Inspektor Blaža, mogu slobodno reći da od kada su prvi put nastupili u mom lokalu Zeleno zvono 1993. godine, ovi bendovi su kasnije postali zaštitni znak Dana piva. Osmislili smo sadržaj na Žinom trgu gde su pivarski štandovi, hrana i rok i takva muzika do danas je ostala zaštitni znak manifestacije, što znači da je moja estetika bila dobra. Išli smo 2002. u Češku da vidimo kako se slične manifestacije promovišu i izgledaju i taj sadržaj smo i ponudili. Implementirali smo neko evropsko lice u Zrenjanin, a to se odnosi i na koktel u gradskoj bašti“, priseća se za Danas Branisav Grubački Guta.

Prva tri partija u gradskoj bašti obeležili su nastupi Bisere Velentanlić, Zafira Hadžimanova i Ane Sofrenović.

Bilo je to vreme kada je gradska manifestacija koštala deset, petnaest puta manje od današnje.

Majdanpek: Ovog leta bez koncerata

Ovog leta koncerata estradnih zvezda u organizaciji opštinskih ustanova u majdanpečkoj opštini nema, čak ni na tradicionalnim manifestacijama, smotrama folklora i naradnog stvaralaštva ne nastupaju muzičke zvezde i zvezdice, već samo amaterska društva.

Kineska kompanija Ziđin koja je od decembra 2018. većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, nastavlja tradiciju obeležavanja 6. avgusta, Dana rudara, kada se pored ostalih programa, organizuje i koncert.

U organizaciji Ziđina će u subotu 6. avgusta, u Majdanpeku biti održan koncert na platou u centru grada.

Prema najavi nadležnih iz kineske kompanije, za dobru zabavu Majdanpečana u subotu veče, pobrinuće se mladi i već afirmisani pevači Džejla Ramović i Milan Mitrović, poznati iz takmičenja „Zvezde Granda“, a kompanije koje su u Rudniku bakra Majdanpek  angažovane kao podizvođači pripremiće za građane osvežavajuće napitke, a veče puno dobre muzike završiće se uz di-džeja i neizostavan vatromet.

Vranje: Honorare za nastup Galije i Harisa Džinovića plaćaju sponzori – iznos tajna

Osamnaesta po redu Kulturno turistička manifestacija „Dani Vranja“ biće održana od 27. do 31.avgusta na više lokacija u Vranju.

Glavni program koncipiran je sa nastupom grupe „Galija“, kao i solističkim koncertima Harisa Džinovića, Milice Todorović i Sare JO koji će po prvi put biti pred vranjanskom publikom.

Prema nezvaničnim informacijama ukupni budžet ovogodišnjih „Dana Vranja“ uključujući i sve prateće manifestacije iznosiće izmedju dva i četiri miliona dinara, što je prosek u kome se ova manifestacija organizuje posle pauze zbog pandemije korone.

Glavni organizator celokupnog programa je lokalna Turistička organizacija Vranja (TOV) uz podršku Grada Vranja. I ovoga puta kako Danas saznaje, najveći deo troškova podneće sponzori manifestacije čija imena nisu objavljena, a koji po tradiciji plaćaju nastupe estradnih zvezda.

„Mi nemamo pravo da objavljujemo informacije o honorarima koje će muzičari dobiti za svoje nastupe u Vranju, to od nas zahtevaju sponzori, ali i menadžeri sa kojima su pregovori o nastupu u toku i za koje se potpisuju ugovori“, saznajemo u TOV.

Ranijih godina kada su na „Danima Vranja“, ali i koncertima povodom 31. januara Dana grada nastupali Zdravko Čolić, Goran Bregović pred vranjskom publikom, postojala je podrška Kompanije Alfa plam vlasnika Miroljuba Aleksića, poslovnog čoveka rodom iz Vranja.

Svi koncerti koji će biti održani na centralnom gradskom parkingu biće besplatni za publiku iz Vranja i okolnih mesta.

Šabac: O tome ko peva saznaje se u poslednjem trenutku, a o parama niko ni reči

Na pitanje dopisnice Danasa iz Šapca, da li će u ovom gradu u narednom periodu, biti organizovan neki muzički koncert i koliko će iz budžeta grada za to biti izdvojeno, odgovor iz Gradske uprave Šabac, nije stigao.

Ni sada, kao ni ranije, o novcu se ne govori i ne odgovara na pitanja novinara, iako je jasno da je reč o informaciji koja mora biti dostupna građanima, jer se o njihovom novcu i radi.

Cukiću 540.000, Anđelina i Željko Vasić po 1.010.000 dinara: Koliko koštaju nastupi estradnih zvezda na ovogodišnjim manifestacijama? 3
Koliko košta nastup Ace Lukasa, foto: Medija centar

Tako je javnost ostala uskraćena i za podatak koliko su plaćani neki od  pevača koji su u ranijem periodu nastupali u Šapcu.

Koncet Ace Lukasa, 31. marta ove godine, pompezno je najavljivan, a govorilo se o svemu osim o parama, pa Šapčani nikada nisu saznali koliko ih je ovaj koncert koštao.

Slično je i kada je reč o nastupu Aleksandre Radović, u čijoj orgnizaciji je učestvovao i Kulturuni centar Šabac, a koja je u na gradskom trgu pevala u septembru 2021.

Šabac su inače, ranijih godina tokom leta, posećivali brojni bendovi i pevači u okviru tradicionalnog Šabačkog letnjeg festivala (ŠLF), koji se održavao u tvrđavi na Starom gradu, kraj reke Save.

Pred početak festvala, javnost bi bila upoznata sa podacima koliko je novca predviđeno za organizaciju i koliko koštaju nastupi gostujućih pop i rok bendova iz Srbije i regiona.

Višegodišna tradicija naprasno je prekinuta smenom gradske vlasti 2020. godine, a  omiljeni festival Šapčana otišao je u prošlost, kao i obaveza da se javnost obaveštava o trošenju njihovog novca.

Da, kojim slučajem u Šabac dolazi Jelena Karleuša, građani ne bi znali da li ih njen koncert koša  20.000 evra, manje ili više.

Niko više i ne pita, a ako se drznete da postavite pitanje, ostaćete bez odgovora, kao novinarka Danasa.

Subotica: Aci Pejoviću prošle godine 1,3 miliona dinara

Grad Subotica svake godine povodom Dana grada, koji se obeležava 1. septembra, planira nastupe pojedinih muzičara i bendova koji u večernjim časovima zabavljaju subotičku publiku na gradskom trgu.

Međutim, još uvek nije poznato ko će ove godine nastupiti za Dan grada.

Prošle godine je povodom Dan grada nastupao Aco Pejović, a u te namene izdvojeno je 1,3 miliona dinara.

Gradonačelnik Subotice je prošle zime, usled nestabilne epidemiološke situacije, doneo odluku da budžetska sredstva u visini od 4,3 miliona dinara opredeljena za doček Nove godine na gradskom trgu budu preusmerena za studentske stipendije, Fondu za razvoj mladih talenata i Fondaciji za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine.

Prethodno je bio najavljena proslava dočeka Nove godine uz nastup OK BEND-a, koji je posle otkazan, a sredstva preusmerena.

Kragujevac: Bez gostovanja folk zvezda

Ni aktuelna, kao ni jedna prethodna gradska vlast nikada nije u Kragujevcu organizovala gostovanja pevača folk provenijencije tako da se slični nastupi, poput onih u drugim gradovima ne održavaju i ne finsiraju iz gradske kase.

Tokom leta, shodno godišnjem dobu u Kragujevcu se organizuje čitav niz festivala, mahom muzičkih od prvog i najvećeg Arsenal festa koji „otvara sezonu” poslednjeg vikenda juna do Internacionalnog JazzFesta poslednjeg vikenda u avgustu.

U ovom periodu održava se i festival muzičkog filma, Street art festival SKC-a, Šumadijski Blues&Jazz Festival, ESTAM World Music Festival (takođe u organizaciji SKC-a) ili po prvi put ove godine festival mladih autorskih bendova ROCK IT koji organizuje Dom omladine.

Ove muzičko-koncerte manifeastacije organizuju privatne firme ili agencije za kulturno-umetničku delatnost tako da takođe, mahom nisu plaćene iz budžeta Grada Kragujevca.

Neke od njih, grad pomaže i delimično sufnansira (mada više logistikom i tehničkom podrškom) kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

U tom slučaju, ove smotre su pomognute preko gradskog Konkursa za finasiranje i sufinsiranje projekata, programa i manifestacija u kulturi o kojima odluku donosi Skupština grada. Odlukom Gradskog veća za ovu, 2022. godinu raspodeljeno je 40 miliona dinara ne samo za neke od pobrojanih festivala i manifesatcija već i za sva kulturna dešavanja i zbivanja koja je (su)finasirao grad Kragujevac.

U svakom slučaju reč je o kulturnim dešavanjima čija se finasijska pomoć grada i resornog ministarstva, najčešće simbolična ne može meriti sa astronomskim honorarima i iznosima od više desetina hiljada evra koliko su gaže najvećih folk i turbo diva i zvezda za čijim gostovanjima i nastupima, pogotovo tokom leta u drugim mestima očigledno postoji potreba i interesovanje publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari