Najveći evrovizijski hitovi: Ne mora da se pobedi kako bi pesma ostala upamćena 1Foto: Canva/EPA(1)SEPPO SIRKKA;(2)ORESTIS PANAGIOTOU;(3)TANJA VALIC

Bliži se finale „Pesme Evrovizije“, a sa njim i jedno pitanje: koja je najpopularnija pesma u istoriji „Evrovizije“? Pitanje, iako vrlo subjektivne prirode i otvoreno za debatu, odnosno lične preference, ipak ima i univerzalne odgovore.

Takmičar Ujedinjenog Kraljevstva Skot Ficdžerald 1988. godine vodio je sa pet poena prednosti kada je poslednja zemlja koja je glasala, Jugoslavija, objavila svoje bodove. Selin Dion osvojila „Evroviziju“ te godine sa 137 poena, nadmašivši pesmu iz Ujedinjenog Kraljevstva za samo jedan poen, u jednoj od najneizvesnijih završnica u istoriji ovog takmičenja, a karijera pobednice odatle je samo nastavila uzlaznom putanjom.

Godine 1992, na „Pesmi Evrovizije“, koja se održavala u Zagrebu, Kutunjo je otpevao pesmu „Insieme“ sa pratećom grupom od pet pevača iz Slovenije, grupom „Pepel in kri“, koja je predstavljala Jugoslaviju 1975. godine. Sa ovom pesmom, Kutunjo je takmičenje, po drugi put, odveo u Italiju.

I pesme koje nisu pobeđivale na Evroviziji su katkad postizale značajne uspehe. Pesmu “Volare”, koja je postala svetski hit i osvojila dve Gremi nagrade, pevao je Domeniko Modunjo na „Pesmi Evrovizije“ 1958. pod nazivom “Nel blu dipinto di blu” predstavljajući Italiju.

Kada se priča o „Evroviziji“, ne može, a da se ne pomene, ABBA. Svetski obožavani kvartet je osvojio zlato za svoju domovinu Švedsku 1974. godine. Sama pesma postala je primer kako da se sastavi savršena pop himna – nešto što je bend nastavio da ponavlja i usavršava godinama nakon takmičenja.

Pesma koja je svakako ostavila „gorak ukus u ustima“ 2004. godine, bila je prva pobeda Ukrajine koju je donela Ruslana sa pesmom „Wild Dances“. Sa mešavinom engleskog i ukrajinskog teksta, bila je to prva pesma koja je pobedila na „Evroviziji“, a da je izvedena, bar delimično, na jeziku koji nije engleski od promene pravila 1999. godine, kada je zemljama bilo dozvoljeno da pevaju na jeziku po svom izboru, a ne na maternjem, odnosno službenom.

Iako je zauzeo 3. mesto na „Pesmi Evrovizije“ 2004. predstavnik Grčke Sakis Ruvas sa pesmom „Shake It“ ostvario je zavidnu karijeru u godinama koje su usledile.

Elena Paparizu  predstavljala je Grčku na „Pesmi Evrovizije“ 2005. sa pesmom „My Number One“ i osvojila je prvo mesto. Verovatno nije postojao tinejdžer koji u svom telefonu nije imao bar najpoznatiju pesmu grupe „Antique“, singl „Opa opa“, čiji je član Elena bila sve do 2003. godine kada je otpočela svoju karijeru.

Pored očekivane popularnosti pesme Željka Joksimovića „Lane moje“ iz 2004. godine, pesma koju je napisao za predstavnika Bosne i Hercegovine na takmičenju 2006. godine Hari Mata Harija „Lejla“ takođe je svoj put našla, kako do domaće, tako i do evropske publike.

Verovatno najkontroverzniji ikada, finski „Lordi“ pregazili su konkurenciju kada su pobedili na „Evroviziji“ 2006. u Atini sa svojom himnom „Hard Rock Hallelujah“. Pobeda benda predstavljala je prvu pobedu Finske na ovom takmičenju posle 45 godina. Bio je to jedan od retkih trijumfa hard rok muzike u emisiji specijalizovanoj prvenstveno za pop i ‘mejnstrim’ kulturu.

I da nije bilo srpske predstavnice Marije Šerifović i pesme „Molitva“ koja je 2007. godine odnela pobedu, „Dancing Lasha Tumbai“ ukrajinskog predstavnika poznatijeg kao Verka Serdučka (Andrij Danilko) odnela bi trofej. Originalni naslov je bio jednostavno „Danzing“, ali je promenjen zbog kontroverze oko teksta. Pesma sadrži stihove na četiri jezika: nemačkom, engleskom, ruskom i ukrajinskom, a neretko se može čuti i tumačenje da pojedini delovi čak i nemaju nikakvo značenje.

Iako se već ranije takmičio, predstavnik Rusije za 2008. godinu Dima Bilan dobio je prvo mesto i priznanje u Evropi sa pesmom „Believe“ baš na „Evroviziji“ koja je organizovana u Beogradu. Iste godine, jermenska predstavnica Sarušo sa pesmom „Qele Qele“ zauzela je četvrto mesto, iza Rusije, Ukrajine i Grčke.

Pobeda Norveške koju je predstavljao Aleksandr Ribak na „Pesmi Evrovizije“ 2009. godine, prvoj na kojoj se prešlo na kombinovani sistem glasanja žirijem i teleglasanjem, bila je prvi ponovni trijumf ranijeg pobednika još od 2000. godine i sa 387 poena, 169 više od drugoplasirane pesme, najubedljivija pobeda u dotadašnjoj istoriji „Pesme Evrovizije“.

Iste godine, predstavnica Turske Hadisa, koja je sa pesmom „Dum Tek Tek“ zauzela 4. mesto, pobrala je srca publike, a i u novijim kompilacijama najboljih pesama sa ovog takmičenja pronalazi svoje mesto u top 10.

Ne treba zaboraviti ni Lenu koja je imala samo 18 godina kada je osvojila takmičenje 2010. godine. Između balada i plesnih numera izvedenih te godine, pesma „Satelit” se istakala kao jednostavna, ali samouverena pop numera.

Pesma predstavnice Estonije za „Evroviziju“ 2011. godine tek nekoliko godina kasnije postala je popularna na internetu i to nakon što je obrada pesme postao „viralan“ zahvaljujući video snimku u kojem dva Kineza plešu uz pesmu. Iste godine, trećeplasirani Erik Sade sa pesmom „Popular“ krenuo je stazama tinejdž pop zvezde, a njegova muzika i danas pronalazi mesto na listama.

Platinasti status u osam zemalja, činjenica da je sedamnaest puta bila na prvoj poziciji sa pesmom koja je zvanično najviše puta preuzeta na najrazličitijim platformama od svih sa „Evrovizije“, Lorinina „Euphoria” iz 2012. godine se više nego kvalifikuje za ovu listu. Buranovske babuške i pesma „Party for everbody“, koja je osvojila drugo mesto iste godine, svakako nije ostala nezapažena.

Treća pesma sa najvećom ocenom u istoriji takmičenja od 1975. do 2015. godine i četvrta ako se rezultati iz 2016. konvertuju u stariji sistem, „Heroes“ su pobedili na „Pesmi Evrovizije“ sa ukupno 365 poena. Ujedno i prva pobednička pesma, od uvođenja podeljenog sistema žirija-teleglasanja 2009. godine, koja nije pobedila na teleglasanju, švedskog izvođača Monsa Selmerleva u finalu je pobedila rekordan broj od dvadeset šest drugih pesama, budući da je to bilo najveće finale ikada sa 27 zemalja učesnica.

„Arcade“, holandskog predstavnika Dankana Lorensa iz 2019. godine, neretko se i danas može čuti na radio stanicama. Bila je favorit kladioničara za pobedu na Evroviziji, i tako je ostala do završetka takmičenja. U drugoj polovini 2020. godine, „Arcade“ je postala viralna na platformi „TikTok“, što je rezultiralo novim uspesima na listama. U januaru 2021. „Arcade“ je postala najprodavanija pesma Evrovizije na „Spotifaju“, nadmašivši „Soldi“ italijanskog predstavnika Mahmuda, koji je iste godine zauzeo drugu poziciju, a čija pesma je takođe nastavila svoj život i mimo okvira takmičenja.

Takmičari koji nisu ostvarili pobedu, ali imali su izuzetno uspešne muzičke karijere sa preko 70 miliona prodatih kopija su Hulio Iglesijas, Olivija Njuton Džon, Flo Rajda, Klif Ričard i The Shadows, Nana Muskuri, Umberto Toci i Ala Pugačova.

Među ostalim uspešnim učesnicima Pesme Evrovizije sa višemilionskim prodajama su bili Domeniko Modunjo, Đani Morandi, Lara Fabijan, Baccara, Boni Tajler, Patrisija Kas, Karel Got, Ajda Pekan, Ricchi e Poveri, Arsenijum (član O-Zone), The New Seekers, Meri Hopkin, Engelbert Hamperdink, Ana Visi, Las Ketchup, kao i predstavnik Jugoslavije Zdravko Čolić.

Na kraju, ne treba zaboraviti ni planetarni hit, koji je prošlogodišnjim učećem na „Evroviziji“, takmičenje doveo u Torino – grupu Måneskin i pesmu „Zitti e buoni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari