Koncert na Eurosoniku je izazov: Konstrakta povodom koncerta Zemlja gruva i KOIKOI u Groningenu 1Foto: Una Miletić

Nesvakidašnja svirka ozvučila je danas prostorije RTS Kluba kada su sastavi Konstrakta i Zemlja gruva i KOIKOI, – skloni elektro zvuku, izveli akustični nastup povodom odlaska bendova na festival Eurosonik u holandski grad Groningen.

Kratko ali slatko, oni su razdrmali prisutne KOIKOI  pesmama „Kada ostari dan“ i „Krinolina“, kojima su uveli u unplugged atmosferu, dok su Konstrakta i Zemlja gruva odsvirali „triptiha“, pesme „Nobl“, „Mekano“ i „In corpore sano“.

RTS je specijalno organizovao ovaj događaj kako bi ispratio naše predstavnike na Eurosonik, koji se održava od 18. do 21. januara, i najavio da će sa festivala blagovremeno prenostiti kompletan program domaćoj publici.Koncert na Eurosoniku je izazov: Konstrakta povodom koncerta Zemlja gruva i KOIKOI u Groningenu 2

Ana Đurić Konstrakta kazala je da za njih nastup u Groningenu predstavlja izazov.

– Za nas lično izazov je da sviramo pred publikom koja ne razume o čemu pevamo, – pokušaćemo da to nekako iskomuniciramo. Cilj ovog putešestvija je da nakon njega sviramo i na drugim festivalima u Evropi i van našeg govornog područja – istakla je muzičarka.

Konstrakta je najavila i novu pesmu koja je u celini sa „triptihom“ i dodala da će time završiti jedan ciklus, a pesma izlazi tokom proleća.

Gitarista i glumac Marko Grabež iz grupe KOIKOI opisao je njihovu muziku kao „svaštaru“, jer se od statra poigravaju sa zvukom i žanrovima.

Prema njegovim rečima prednost današnjeg vremena i generacija je u tome što su rasterećeni od definisanja muzičkog pravca, te se grupe više ne podvode pod rok, rege, metal… već ono što se dogodi na probi, postane pesma.

Koncert na Eurosoniku je izazov: Konstrakta povodom koncerta Zemlja gruva i KOIKOI u Groningenu 3
Foto; Una Miletić

– Nama je u suštini svaki žanr drag, bitno je da nama ima smisla, da nas vozi i to je jedini recept – kazao je on i pojasnio da je svaki uticaj jedan svet.

Ipak, izdvojio je „tri punkta“ kada je njihov zvuk u pitanju.

– Tu su rokenrol i post – pank, uticaj elektornske muzike – rejva i tehna, tako da nas sve to drži, ali i etno i folk motivi – pojasnio je Grabež.

Basistkinja benda Emilija Đorđević prisetila se da su po inostranstvu, prošle godine, nastupali dosta i da od ovog nastupa na Eurosoniku, očekuju najbolje.

– Potrudićemo se da se evropskoj publici predstavimo najbolje što znamo. Do sada je publika na nas reagovala jako dobro, jer je naša prednost lajv nastup i sinergija koja se dešava na bini između nas – istakla je basistkinja KOIKOI.

Koncert na Eurosoniku je izazov: Konstrakta povodom koncerta Zemlja gruva i KOIKOI u Groningenu 4
Foto: Una Miletić

Upitani da li su nešto specijalno pripremili za nastup u Groningenu, Ivana Miljković, u grupi zadužena za vokal i sintisajzer, ukazala je da se sve munjevito događa, te da je ono što su mogli da urade jeste da spreme posebne kostime i dodatno režiraju trenutke koncerta.

– Neke stvari koje volimo da na koncertima budu spontani kao što su solaže, Marko koji silazi u publiku… to smo morali da uvežbamo. Biće to jedan standardan KOIKOI nastup, festivalski, samo možda za nivo profesionalniji nego inače – kazala je Ivana.

Ivan Pavlović Gizmo bubnjar benda KOIKOI nije nastupio sa njima danas, iz divnog razloga, jer je, kažu iz grupe, postao ćale.

Inače, Grabež je otkrio i to da ih planovi za ovu godinu nose u druge vode, malo niz ulicu od RTS-a u Atelje 212, gde komponuju muziku za pozorište, za kultnog reditelja Paola Mađelija i njegovu novu predstavu „Otac“, Florijana Zelera.

– Pojma nemamo o komponovanju muzike za predstavu, tako da od nas mogu da očekuju ono što smo radili na provom albumu, – nikakva primenjena muzika. Biće jako interesantno. I drugi album moramo da spremimo koliko već ove godine, tako da ima dosta posla, a ako bude i sreće da posle Eurosonika bude turneje, moraćemo da komponujemo na putu, u autobusu – zaključio je Grabež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari