Od klinaca anarhista kojima je politika bila smrtni neprijatelj do režimskog benda: Sagovornici Danasa o promeni imena grupe Prljavo kazalište 1Foto Stanislav Milojković

„Vuk menja krzno, ali ćud nikada. Možda se neće zvati Prljavo kazalište, Prljavci ili slično, ali zato hitove, dušu i energiju niko ne može da oduzme na velikom koncertu 30. jula u našoj magičnoj bašti. Sve je ostalo isto osim imena benda“, napisali su u saopštenju nekadašnji članovi Prljavog kazališta, koji zbog sudske zabrane više neće nastupati pod tim imenom, već će se od sada zvati Houra Grupa.

Najavljeni koncert 30. jula na Fusion festivalu u Splitu razotkrio je ove promene, a razlog je navodni sukob oko toga što je Jasenko Houra svoje samostalne projekte radio pod nazivom benda, ne poštujući prava jednog od osnivača grupe Tihomira Fileša.

Međutim, od samog nastanka krajem sedamdesetih „vuk“ je izmenio i „ćud“ i postavku. Prvo je bend napustio vokal Davorin Bogović, koji je u jednom od intervjua za Novi magazin izjavio da je bend napustio kada su se slizali s politikom.

„Jedino na čemu zavidim Prljavom kazalištu su financije. Sve ovo ostalo mi uopće nije bitno. Da sam ostao s njima i da bih došao do tih financija morao sam pregrmit lizanje određenih djelova tijela političarima, a ja ih oduvijek mrzim. Kada neko krene u politiku, pomislim: ‘Ah, toliko si lijeno govno da se ne želiš bavit poštenim poslom, već odmah ideš u kurvinska posla’ (smeh). Jednostavno, slizat se s takvim strukturama, a počeli smo kao klinci, anarhisti kojima su političari i politika bili smrtni neprijatelji, ne paše mi“, kazao je svojevremeno Bogović za Novi magazin.

NJihova prva ploča bila je „zabranjena“, Komisija za šund je nije oslobodila poreza, nagađa se, zbog pesme „Some boys“, koja se bavi homoseksualizmom. Promena ćudi dolazi devedesetih koketiranjem sa nacionalizmom. Sada je bend promenio i ime, no, prva i zabranjena ploča i dalje nosi naziv „Prljavo kazalište“. Ona je proglašena jednim od najboljih debi albuma u domaćoj muzici zbog svoje originalnosti.

– Prljavo kazalište pamtim s kraja sedamdesetih iz TV emisije Nedeljom popodne. S pocepanom garderobom, Davorin Bogović s lancem oko vrata. Bio je to prvi singl „Televizori“, prvi oficijelni pank singl u bivšoj Jugoslaviji koji sam odmah kupio u Jugotonu, u Nušićevoj, gde je i sada ova prodavnica. Bili su mi revolucija. Onda sam ih u doba prvog albuma gledao u JNA. Prvi album, „Sretno dijete“, pubertetski Rani jadi, čak i prva pesma o gej ljubavi. Bila je to revolucija – priseća se Branko Rosić, pisac i zamenik urednika Nedeljnika i podseća na omot Mirka Ilića – DŽegerov jezik sa zihernadlom, gde je Houra spojio dve ljubavi: Stounse i pank.

On pojašnjava da je bend kasnije dodao ska u svoj zvuk, pesmom „Mi plešemo“, a potom, Bogović odlazi. Prema Rosićevim rečima, Prljavo kazalište postaje mejnstrim bend, i eksplodira s nekim nacionalnim haosom, dolaskom HDZ-a.

– Čudi me kako buntovni momci mogu imati profane nacionalne osećaje ili je to bilo tržište. Od tog prvog nastupa i singla ostala su samo dva original člana, a sada jedan drugog tuži i uskraćuje mu ime, koje se nije od tada uprljalo, ali, za mene, u neku ruku jeste devastiralo, ili mi je postalo svejedno, odavno – zaključuje Rosić.

– NJemu je Thompson pokvario račune, to je svima jasno. Houra je htio biti mali Bregović, a onda se pojavio polu-Bebek i strpao ga gdje mu je mjesto… iako je Houra još na prvom albumu „Prljavo kazalište“ volio New York Dollse, poslušajte pjesmu „Neki dječaci“. Tu nema kalkulacije, zajebana pjesma – kaže za Danas Vid Jeraj, pesnik, muzičar i član Hrvatskog društva skladatelja.

Prema njegovim rečima, tu je promena imena nebitna.

– Oni su izlazili na turneje i nastupali po hrvatskim gradovima uz sponzorstvo Ožujskog piva i njihova publika je ona koja nekritički gleda na to što su od protivrežimskog benda u Jugi, postali režimski bend. Vežu se uz pjesmu „Mojoj majci“. I to im ide na štetu kao bendu, iako će uzimati lovu i dalje, imaju set-listu… – konstatuje Jeraj.

Vladimir Krakov, književnik i muzičar iz benda Presing, podseća da je Prljavo kazalište naziv benda preuzelo od istoimene epizode stripa Alan Ford.

– Danas bi to bio riskantan potez, jer bi se ubrzo pojavio vlasnik kopirajta i tražio da plate ili da menjaju ime. Ne pratim rad benda Prljavo kazalište, ali načelno situacija je jasna – bendovi sa tolikim stažom menjaju imena najčešće iz pravnih razloga, neka presuda blokira korišćenje imena, to obično rade diskografske kuće ili posvađani članovi benda. Ponekada je to gest nečijeg ličnog poštenja – shvatiš da su ti otišli svi ključni članovi benda i da više nije fer zvati bend istim imenom. Ne znam šta je od toga slučaj ovde, ali mislim da Jasenko Houra neće ništa izgubiti tom promenom – zaključuje Karkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari