Marina Abramović koja je sedela 700 sati i gledala u članove publike, u ponedeljak je okončala najduži performans u istoriji umetnosti, koji je bio priređen u okrilju njene retrospektive u njujorškom Muzeju Moderne umetnosti. Instalacija „Umetnik je prisutan? podrazumevao je da Abramovićeva sedam sati dnevno, šest dana u nedelji, sedi na stolici u atrijumu muzeja, a posetioci koji su želeli mogli su da joj se pridruže na praznoj stolici preko puta i uzvrate njenom nemom, ali prodornom pogledu.


Poznate ličnosti, uključujući Bjork, Lu Rida, Marisu Tomei i Izabelu Roselini, našle su se među 1.400 ljudi koji su sedeli preko puta Marine Abramović, uvek odevene u dugu mantiju, a najdirljiviji susret desio se kada se umetnici pridružio njen nekadašnji partner Ulaj. Neki od posetilaca provodili su po ceo dan sedeći preko puta Abramovićeve, koja ima dosta sličnosti sa operskom pevačicom Marijom Kalas, dok su drugi izdržali svega nekoliko minuta.

Ostali delovi retrospektive u istom muzeju, koja je počela 14. marta bili su takođe kontroverzni, a naročito Imponderabilia. Ovde su posetioci morali da se tiskaju pored nagog muškarca i žene koji su stajali jedno naspram drugog u uskom prolazu. Samostalni radovi Marine Abramović bili su još izazovniji budući da su uključivali samoubadanje, igranje s vatrom i nepomično stajanje tokom šest sati, kao i pozivanje posetioca da urade umetnici šta god žele. U jednom trenutku, muškarac je prislonio pušku na umetničin vrat, ali je ona ostala nepokolobjlivo mirna. 

Publika je za mene sve

Kada je nakon 30 godina, sa statusom svetske umetničke zvezde Marina Abramović došla u Beograd radi prezentacije svog performansa „Računajte na nas“, ali i da bi donirala Muzej Nikole Tesle, pre nego što je počela konferencija za novinare, spontano je ustala sa svoje stolice i počela intezivno da preleće pogledom preko lica prisutnih. „Moram da vas pogledam. Znate, publika je za mene sve?, rekla je tada. Ovu relaciju publika – umetnik, Marina Abramović ispituje kroz ceo svoj opus uspevajući ne samo da iznenadi auditorijum, već i da ga uvuče u sam proces stvaranja performansa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari