Šerbedžija: Buntovni Jugosloven 1

Ja nisam hteo da budem glumac već sam hteo da se bavim književnošću jer mi je to bila strast od ranog detinjstva, izjavio je danas glumac Rade Šerbedžija na predstavljanju novog izdanja njegove autobiografije „Do poslednjeg daha” i zbirke poezije „Stranac“ u beogradskom Medija centru.

Moram da vam kažem najintimniju stvar, ja nikad nisam hteo da budem glumac. Hteo sam da se bavim književnošću, da pokušam da budem pisac. To mi je bila strast od ranog detinjstva i uvek sam imao najbolje pisane zadatke koji su objavljivani u školskim novinama, rekao je on.

Strast prema pisanju, nije više strast več je postala neki dodatni prilog mojoj koncentraciji na umetnost, rekao je on i dodao da kad god je spremao neku ulogu, on je nešto zapisivao.

Moja strast za pisanje je proizašla iz mladalačke ljubavi jer sam mnogo čitao, rekao je Šerbedžija dodajući da on nije ni pesnik ni pisac jer nema naviku niti je disciplinovan da „brusi“ svoje stihove.

Šerbedžija je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je njegova knjiga objavljena širom bivše Jugoslavije.

Šerbedžija je vrlo buntovan čovek koji ne pristaje na svoju kožu i koji je u stanju da izađe iz svoje kože na vetrometinu, rekao je režiser Dejan Mijač.

Ova knjiga sadrži niz njegovih ali i mojih sećanja, rekao je on i dodao da je Šerbedžija čovek koji je duboko uronjen ovde i voli ono što je Jugoslavija. Oduvek je bio Jugosloven i u toj zemlji bio je svoj na svome. Ta zemlja je bila otprilike njegova mera, a kad je ta mera nestala Rade se spakovao i potražio u svetu malo šire prostore, rekao je Mijač.

Šerbedžijina knjiga Do poslednjeg daha je kao definitivni muzički album, izjavio je muzički kritičar Dragan Kremer.

On je rekao da je knjiga interesantna i sa izdavačkog stanovništva jer su u raznim izdanjima bila različita poglavlja koja su dodavana i to je rad u procesu, rekao je Kremer dodajući da talenat nekih ljudi ne može da se sabije samo u jednu formu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari