Škotska pank grupa Eksplojted održala u Beogradu jedan od najboljih koncerata na svojoj turneji: Poštovanje pank publike se ne kupuje već zaslužuje 1foto Nemanja Đorđević

Koncert Eksplojteda koji se zbio u utorak, 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, nije prvi koji je ta slavna škotska pank grupa održala u Beogradu, ali je definitivno najbolji od svih njenih u glavnom gradu Srbije.

Inače, svaki od četiri koncerta Eksplojteda u Beogradu bio je specifičan, odnosno priča za sebe.

Prvi je održan još daleke 1985. godine u Studentskom kulturnom centru kada je frontmen benda Vati uhapšen na tadašnjoj glavnoj železničkoj stanici zbog nošenja policijskih lisica.

Drugi, dvadeset godina kasnije, ostaće upamćen po najvećem pogo “plesu” (“šutka”) ikad zabeleženom na našim prostorima kao i po tome što je trajao petnaestak minuta.

Naime, pripadnici, u međuvremenu zabranjene, neonacističke organizacije Nacionalni stroj bacili su suzavac zbog čega je koncert prekinut.

Treći se zbio 2017. godine u Domu omladine i karakterističan je po tome što na njemu nije nastupio Vati jer je prethodno doživeo srčani udar tokom turneje.

Četvrti odnosno aktuelni, takođe održan u Domu omladine, bio je “rasprodat” danima znatno pre termina održavanja i samo šačica najsrećnijih je uspela da onlajn kupi nekoliko preostalih karata na dan koncerta.

Turneju na kojoj je trenutno Eksplojted sprovodi pod geslom “Fck Nzs”, naglašavajući tako svoje gnušanje prema neonacističkoj ideologiji i odbacujući neutemeljene tvrdnje da je bend “fašistički”.

Od prvog trenutka svog beogradskog nastupa, Eksplojted je potvrdio tezu da je “najpankerskiji bend svih vremena”.

Iako je Vati već uveliko u svojim šezdesetim i ima probleme sa srcem dao je sve od sebe na bini, čime je jasno demonstrirao da je iskreni panker i da se bend, kao što kaže jedna njegova pesma, “nikada nije prodao”.

Ono što poklonike buntovničkog zvuka treba da raduje je da i pored dominacije trepa i ostalih pravaca hip-hopa, kada je reč o muzici koja se danas sluša, pank u Srbiji definitivno “nije mrtav”.

Pored vremešnih pankera raznih generacija, centralnu ulogu na koncertu su imali mlađani pankeri koji su se neumorno “šutirali” i “gurali” pokazujući veliku količinu energije i posvećenosti muzičkom pravcu kome pripadaju.

Pokazan je i visok stepen solidarnosti i fer-pleja te je svako ko bi se usled “šutke” našao na zemlji odmah bio podignut od strane ostalih učesnika pogo “igranja”.

Inače, koncert je protekao bez incidenta, što je jasan pokazatelj da su priče o pankerima kao barabama i grubijanima najobičnije predrasude.

Imati ponos, stav i ne dati na sebe nikako nije nasilništvo i arogancija.

Eksplojted su odsvirali sve pesme po kojima su prepoznatljivi sa dobro poznatom tematikom protiv ratova, policijskog nasilja, socijalne nepravde i neprijatelja pank muzike.

Najdirljiviji trenutak, kao i na svakom koncertu benda, bio je kada su njegovi članovi pozvali publiku da se popne na binu i zajedno sa njima otpeva pesmu “Sex and Violence”, svojevrsnu himnu jedinstva i nepostojanja granica između publike i pank benda.

Trenutak koji se mora osetiti da bi se razumeo a definitivno se ne može doživeti na koncertima rok zvezda.

Takođe je nešto što će ostati urezano u pamćenju svakog ko je imao priliku da peva sa Eksplojtedom na bini.

Da izjava frontmena benda Vatija da je beogradski koncert “jedan od najboljih na turneji” nije kurtoazija potvrđuje i to što je Eksplojted umesto pedesetak minuta koliko inače nastupa svirao skoro sat i po vremena.

Dva puta su se članovi benda vraćali na bis, što se ne dešava gotovo nikad.

Vati je iz sale ispraćen gromoglasnim pokličima podrške okupljenih pankera kojima je on neumorno otpozdravljao pokazujući da se nikad nije uobrazio i zaboravio da je kao muzičar ponikao upravo iz te publike.

U više navrata, Vati je izjavio da je jedna od retkih stvari koja se ne može kupiti novcem poštovanje pank publike.

On ga svakako ima i upravo je i to razlog što će i sledeći koncert Eksplojteda u Beogradu biti “rasprodat” a na njemu biti viđena beskompromisna pank fešta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari