Sofija Bunardžić o koloniji u Zlakusi, kod Užica, na kojoj učesnici uče stari grnčarski zanat i stvaraju umetnička dela 1Sofija Bunardžić/Foto: Nenad Kovačević

Više od 800 radova stvorili su umetnici iz Srbije i sveta tokom dosadašnih dvadeset i šest izdanja Međunarodne kolonije umetničke keramike „Zlakusa“, od kojih je samo mali deo izložen u Gradskoj galeriji Užice.

„Veoma sam zadovoljna, jer mi se čini da je misija kolonije ostvarena“, kazala je za Danas Sofija Bunardžić, akademska slikarka-keramičarka, koja je pokrenula koloniju u istoimenom selu kod Užica, poznatom po vrsnim majstorima grnčarima.

Zahvaljujući koloniji, u tom selu se povećao broj mastora koji se bave tim zanatom i na taj način ostvaruju egzistenciju.

„Kada je počela kolonija, u Zlakusi je bilo šest, a sada je 40 grnčara“, objašnjava Bunardžić.

Sofija Bunardžić o koloniji u Zlakusi, kod Užica, na kojoj učesnici uče stari grnčarski zanat i stvaraju umetnička dela 2
Foto N. K.

S druge strane, manifestacija, koja se održava u avgustu, okuplja umetnike iz celog sveta koji od seoskih majstora uče tradicionalnu grnčarsku tehniku i, koristeći ručni točak i glinu, stvaraju savremena umetnička dela.

Radovi se, nakon prirodnog sušenja, umesto u keramičkim pećima, peku na otvorenoj vatri na oko 700 stepeni Celzijusa, kao što se to radilo vekovima.

Sofija Bunardžić o koloniji u Zlakusi, kod Užica, na kojoj učesnici uče stari grnčarski zanat i stvaraju umetnička dela 3

U toj sponi stare grnčarske tehnike i savremenih tendencija u umetničkoj keramici, nastaju dela različitih formi, a deo iz bogate zbirke kolonije moguće je pogledati na reprospektivnoj izložbi, za koju je radove izabrala Sofija Bunardžić.

„Izložbu čini 96 radova 48 umetnika iz 19 zemaja, a koncept postavke je figuracija i umetnička keramika u čijoj izradi su korišćene i boje, koje mogu da trpe temperaturu do 700 stepeni“, objašnjava naša sagovornica, podsetivši na to da su dve poslednje kolonije održane u Užicu.

Sofija Bunardžić o koloniji u Zlakusi, kod Užica, na kojoj učesnici uče stari grnčarski zanat i stvaraju umetnička dela 4
Foto N. K.

Na dosadašnjim kolonijama, ističe, učestvovalo je 380 umetnika iz 38 država, 16 likovnih kritičara, arheolog, umetički fotografi i drugi. Naredne godine, dodaje, planirano je da se kolonija održi na nekoliko lokacija u gradu.

Eksponati koje su umetnici stvrili tokom dosadašnjh kolonija, izlagani su na  brojnim domaćim i međunarodnim izložbama, a Sofija Bunardžić je za svoj projekat Keramika „Zlakusa“ višestruko nagrađivana.

Među tim priznanjima su i Nagrada za životno delo (2018), koju joj je dodelilo ULUPUDS (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije), kao i Povelja Grada Užica (2011), najviše gradsko priznanje.

Otvarajući izložbu, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je ocenila da je, „zahvajujući Sofiji Bunardžić i njenoj upornosti i posvećenosti, sačuvan stari grnčarski zanat i oplemenjen autorskim pečatom učesnika kolonije“.

Radionice

Osim postavke, koja može da se pogleda do 10. decembra, u Gradskoj galeriji je održana prva radionica za građane Užica, koji su želeli da oblikuju glinu. Naredne će, u zavisnosti od interesovanja, uslediti od 1. do 10. decembra, a vodiće ih Sofija Bunardžić i Ana Lazić, akademska slikarka-keramičarka iz Užica i učesnica kolonije.

Muzej keramke

Gradonačelnica je navela da se nada da će se uskoro otvoriti muzej keramike i da bi on, najverovatnije, trebalo da bude u kompleksu Gradskog kulturnog centra Užice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari