Srce Sarajeva Leonu Lučevu za ulogu u filmu "Teret" 1Foto: Kemal Softić

Srce Sarajeva za najbolji film u okviru takmičarskog programa 24. SFF-a je pripalo bugarskom filmu „Aga“ u režiji Milka Lazarova.

Srce Sarajeva za najboljeg reditelja je osvojila rediteljka iz Rumunije Ioana Uricaru za film „Limunada“, a Srce Sarajeva za najbolju glumicu pripalo je Zsofii Szamosi za mađarski film „Jedan dan“. Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Leon Lučev, koji tumači glavnog junaka srpskog filma „Teret“ reditelja Ognjena Glavonića.

Prisutnim laureatima su uručene nagrade u Narodnom pozorištu, a svi odreda su istakli da im je čast što u rukama imaju nagradu Sarajevo film festivala. Glumac Leon Lučev je zahvalio onima koji su ga izabrali i poručio: „Uvek imam nešto za reći, a sada sam ostao bez teksta. Osećam se fenomenalno. Ovo je bio najteži film do sada, s najtežom temom. Velika je bila odgovornost. Hvala svima od srca“, poručio je Lučev. Veliki aplauz publike dobio je i dokumentarac „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića, reditelja iz Hrvatske, koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, kao i dokumentarac „Araf“ rediteljke iz Turske Didem Pekun, kojoj je pripalo priznaje za najbolji dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava.

Dodelom ovih nagrada kao i velikog broja drugih priznanja 24. izdanje Sarajevo film festivala je formalno završeno, a organizatori se mogu pohvaliti ogromnim interesovanjem gostiju, publike i medija za ovu smotru. Mirsad Purivatra, direktor SFF-a, zahvalio je svima na podršci, dodajući da su i političari počeli da prepoznaju značaj kulture i umetnosti. Pored ličnosti iz ovog sveta, jučerašnjoj ceremoniji dodele nagrada, prema rečima Purivatre, prisustvovali su i gradonačelnici Sarajeva, Beograda i Zagreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari