Srednjoškolci iz Užica, Beograda, Zrenjanina i Vranja pripremaju javna čitanja drama Miodraga Stanisavljevića 1Foto: Izložba u Užicu "Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću"

Srednjoškolci iz Užica, Beograda, Zrenjanina i Vranja učestvovaće u radionicama tokom kojih će, u Mokroj Gori, pripremati javna čitanja drama Miodraga Miše Stanisavljevića (Srednja Dobrinja, kod Požege, 1941- Beograd, 2005).

Dvadesetak srednjoškolaca će, tokom Letnjih dramskih radionica, od 12. do 18. avgusta, pripremati javna čitanja tri Stanisavljevićeve drame: I mi trku za konja imamo, Vasilisa Prekrasna i Priča o carevom zatočniku.

Sa njima će raditi dramska pedagoškinja Ivana Bogićević Leko, elemente kostima i scenografije učenici će pripremati uz podršku Nataše Čakić Simić, lutkarke iz Beograda, dok će Zoran Ćatić, novinar iz Sarajeva, voditi radionice o video i audio-produkciji.

Završnog dana kampa, učenici će u Užicu snimiti audio-zapise, koje će se   distribuisati bibliotekama i centrima za slepe i slabovide.

Letnji kamp i dramske radionice su deo aktivnosti koje će, narednih deset meseci, realizovati Užička književna republika i Radnička komuna LINKS kao deo programa „Čitaj glasno!“

Projekat je podržala švajcarska Agencija za razvoj, saradnju i demokratiju, čiji program Kultura za demokratiju u Srbiji implementira Hartefakt fond.

Podršku su pružili Ministarstvo kulture i Grad Užice, a program će se realizovati u saradnji sa Užičkom gimnazijom, Narodnom bibliotekom Užice i Narodnim pozorištem Užice.

Cilj tih aktivnosti je da se skrene pažnja na značaj dela Miodraga Stanisavljevića, pesnika, dramaturga, prevodioca i kolumniste, sa čijim stvaralaštvom javnost nije dovoljno upoznata.

„Kao deo ovog progama već je realizovana izložba o njegovom životu i radu, u okviru pratećeg programa Jugoslovenskog pozorišnog festivala, u novembru 2021. godine. Krajem juna ove godine, organizovali smo stručni skup u Užicu,  a zbornik radova izlaganih tom prilikom objavićemo u oktobru“, navode u Užičkoj književnoj republici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari