Da li će, kuda i po kojoj ceni ići na ekskurzije učenici iz Zaječara, Majdanpeka, Šapca, Zrenjanina, Niša, Subotice, Kragujevca, Užica, Vranja i Novog Pazara 1Trebinje, jedna od omiljenih destinacija za ekskurzije, Foto: Beta/Emil Vaš

Korona je glavni razlog što većina srednjoškolaca u anketiranim gradovima neće ići na maturske ekskurzije. Iako je pandemija zantno nižeg intenziteta, zbog Kovid 19 nije bilo dovoljno vremena u mnogim školama da se organizuju tradicionalna putovanja.

Po preporuci Ministarstva obrazovanja, putovaće se po Srbiji i Republici Srpskoj iako je među đacima bilo interesovanja za odlazak u inostranstvo.

Cene su uglavnom ujednačene. U Šapcu će trodnevnu eksurziju plaćatai oko 12.000 dinara, a učenici Ekonomske škole će provesti četiri dana na eksurziji koja će ih koštati 19.900 dinara.

ZAJEČAR: Od četiri srednje škole, samo dve će organizovati ekskurzije

Od četiri škole srednjeg obrazovanja u Zaječaru, samo dve će organizovati ekskurzije za svoje đake. Ove godine čari eskurzije i lepote Srbije imaće priliku da vide učenici Gimnazije, ali i učenici Medicinske škole, dok učenici Tehničke, kao i Ekonomske neće imati ekskurzije.

Što se tiče Medicinske škole, dogovorena je ekskurzija od tri dana sa dva noćenja po ceni od 16.200 dinara po đaku.

Plan ove ekskurzije je da se obiđe Višegrad, Trebinje, Drvengrad i Mokra Gora.

Gimnazijalci takođe idu tri dana i to prva godina po ceni od 14.000 dinara obilazi Drvengrad, Mokru goru, Kragujevac i Sirogojno, dok će učenici drugog razreda po ceni od 15.000 dinara ići za Suboticu, Palić, i Novi Sad.

U cenu ekskurzije uračunat je put, smeštaj i polupansion.

MAJDANPEK: Ove godine bez ekskurzija

Na odlazak na ekskurziju jedan deo učenika obrazovnih ustanova u majdanpečkoj opštini moraće da sačeka iduću školsku godinu. Razlog je što su škole odlučile da ove školske godine ekskurzije ne organizuju.

-Nema ekskurzija ovog proleća. Organizacija bi bila veliki rizik – kratak je i jasan direktor Tehničke škole Majdanpek, Dragoslav Janković.

Sličnog su razmišljanja bili i u kolektivu Osnovne škole „Velimir Markićević“ Majdanpek.

-Nismo želeli da rizikujemo zbog situacije sa kovidom, pa ni za ovu školsku godinu nismo predvideli organizaciju ekskurzija – rekao nam je direktor  „stare“ majdanpečke škole Marko Cokić.

Za razliku od majdanpečkih, osnovci iz Donjeg Milanovca će polovinom maja na putovanje. Ovogodišnja ekskurzija razlikovaće se od ranijih, jer su samo dve destinacije u opticaju. Beograd za učenike mlađih i Novi Sad za starije osnovce.

-Dve godine nije bilo ekskurzija i ove godine smo odlučili da ih organizujemo. Učenici od petog do osmog razreda imaju dvodnevnu ekskurziju do Novog Sada, dok će mlađi ići na jedan dan u Beograd – kazao nam je direktor škole Damjan Stevkić.

Dvodnevna ekskurzija koja podrazumeva jedan pansion staje 9.800 dinara po učeniku, a jednodnevna sa ručkom za učenike 4.300 dinara. Plaćanje je moguće u četiri rate, saznajemo u OŠ „Vuk Karadžić“ Donji Milanovac.

ŠABAC: Samo tri škole organizuju đačke ekskurzije

Ekonomska škola „Stana Milanović“ juče je raspisala javnu nabavku, a đaci putuju u  Republiku Srpsku.

„To je i preporuka Ministarstva, Trebinje, Mostar, Sarajevo. Cena je je 19.900 dinara, tri noćenja, četiri dana, od 8. do 11. maja”,  kaže za Danas direktorka ove škole Sonja Jokić.

U Trebinje putuju i učenici Srednje poljoprivredne škole, kao i đaci Škole primenjenih umetnosti.

Da li će, kuda i po kojoj ceni ići na ekskurzije učenici iz Zaječara, Majdanpeka, Šapca, Zrenjanina, Niša, Subotice, Kragujevca, Užica, Vranja i Novog Pazara 2
Đaci iz Šapca će posetiti i Mostar, Foto: Pixabay/Jucia13

Prema rečima direktorke Nevenke Đokić, ekskurzija će u Umetničkoj školi biti realizovana 27. 28. i 29.  maja, a cena je 12.610 dinara.

Razlozi zbog kojih ostale škole ne organizuju ekskurzije, jesu epidemiološka situacija, složena procedura, ali i visoke cene smeštaja.

„Mi već tri godine, od kada je krenula korona ne realizujemo ekskurzije, i moja odluka je da se sada tim poslovima ne bavimo zbog virusa. Drugi razlog su veoma viskok skok hotelijerske usluge u Srbiji, a novi pravilnik je ograničio putovanja samo na Republiku Srpsku  i Srbiju, tako da ne verujem da ćemo putovati ni u naredne dve, tri godine“, objašnjava Biljane Đuknić, direktorka Srednje Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“ .

Direktoraka Šabačke gimanazije Marijana Isaković, rekala je za Danas da je odluka Saveta roditelja da se u ovom periodu ne ide na ekskurziju.

„Procena je da bi to bio veliki izdatak za roditelje, pa ćemo sačekati sepetmbar“, rekla je Isaković.

Muzička škola “Mihailo Vukdragović” svoje učenike organizovano vodi na opere i balete van Šapca, ali na višednevne ekskurzije neće ići.

Razlog je epidemiološka situacija koja još nije zadovoljavajuća, ali i tender koji dugo traje.

“Turističke agencije ne mogu taj posao da obave dovoljo brzo, a vremena nema, jer se učenici završih razreda, raspuštaju već 30. maja, kaže direktorka Sonja Živković.

U Tehničkoj školi su rekli za Danas, da situacija nije povoljna i da će sačekati neko bolje vreme, a u Stručnoj hemijskoj i tekstilnoj školi, kao razlog takođe navode javnu nabavku koja je komplikovana ali i materijalno stanje učenika, koji nisu u mogućnosti da priušte ovako visoke cene smeštaja.

ZRENJANIN: Gimnazijalci na izlet umesto na ekskurziju

Znale su zrenjaninske škole i đaci da putuju na ekskurzije svuda po Evropi, bili su to doživljaji za pamćenje i prepričavanje. Ali korona je donela nova pravila, pa ekskurzija nije bilo proteklih godina a naglo popuštanje antikovod mera ovog proleća nije, izgleda, mnogo uticalo da se ovaka stav promeni.

Da li će, kuda i po kojoj ceni ići na ekskurzije učenici iz Zaječara, Majdanpeka, Šapca, Zrenjanina, Niša, Subotice, Kragujevca, Užica, Vranja i Novog Pazara 3
Gimnazija u Zrenjaninu, foto: privatna arhiva

Kako navode u zrenjaninskoj gimnaziji, koja ima brojna odeljenja i puno đaka, programi i planovi se prave početkom godine.

„Nismo planirali ekskurzije, neće ih ni biti. Baš ako insistiraju, đaci mogu da sa starešinom odu na jednodnevni izlet i to je sve. To se ranije planira a ove godine u programu nije bilo ekskurzija“, objasnio je situaciju direktor zrenjaninske gimnazije Milan Radaković.

U i drugim školama slična situacija, retko ko i predlaže neka putavanja, a roditelji ni ne pitaju prosvetare, dosta im troškova.

„U jednoj osnovnoj školi u Zrenjaninu đaci su baš insistirali da idu na izlet, pa će taj razred organizovati izlet ali sama škola ne organizuje ništa“, kažu nam u Školskoj upravi Zrenjanin.

NIŠ: Đaci bi želeli da putuju u inostranstvo

Većina srednjih škola u Nišu ove godine neće da vode svoje učenike na ekskurzije. Razlog takvoj odluci je što je Ministarstvo prosvete dozvolilo da đaci mogu na ekskurzije samo u mesta u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, a većina srednjoškolaca je želelo da ide u inostranstvo.

Direktorka Gimnazije „Stevan Sremac“ Jelena Milošević kaže da oni nisu ni počeli proceduru za izvođenje ekskurzije, tako da nisu uopšte razmišljali o tome.

„Nijedna od četiri niške gimnazije ne ide ovog proleća na ekskurzije, to sigurno znama jer sam stalno u kontaktu sa kolegama. I u Gimnaziji „Bora Stanović“, čiji đaci su pre dve godine počeli da uplaćuju ekskurziju, su odustali, pošto deca ne žele da idu u mesta koja su dozvoljena“, objašnjava ona.

„Trebalo je da idemo u Češku, baš smo se radovali tome, a onda je došla glupa korona, i sve je stalo. Sad su nam ponudili Trebinje, ali niko nije hteo da ide. Nekoliko nas je i želelo, čisto da negde odemo zajedno, ali nije nas bilo dovoljno“, priča gimnazijalka Maša Ilić.

I učenici gimnazija „Svetozar Marković“ i „9. maj“ neće ići na ekskurzije.

Za đake Elektroteničke škole „Nikola Tesla“ ove godine, takođe, nije oranizovana ekskurzija.

U Ekonomskoj školi, međutim, još nije odlučeno da li će organizovati ekskurziju.

Objašnjavaju da nemaju evidenciju o ovim aktivnostima, ali su čuli da škole nisu planirale ekskurzije ove godine.

SUBOTICA: Ekskurzije po Srbiji

Ova školska godina u Politehničkoj školi u Subotici proteći će bez ekskurzija. Kako objašnjava direktor Iso Planić, u planu su bile ekskurzije na teritoriji Srbije, ali se zbog manjeg interesovanja učenika one neće realizovati.

“Imamo stručna putovanja na Sajam građevinarstva i obilazak fabrika, što je deo blok nastave, ali ekskurzija, onih opštih, obrazovnih i rekreativnih, nemamo za ovu školsku godinu. U narednoj školskoj godini ćemo ih organizovati u saglasju sa uputstvima resornog Ministarstva. Za sada je uputstvo da se ekskurzije realizuju na teritoriji Srbije i Republike Srpske”, kaže Planić.

On dodaje da su đaci škole u okviru Erazmus projekta ove godine putovali u Španiju, ali da su to studijska putovanja i razmene učenika, a ne ekskurzije.

“Mi nikada nismo mnogo ekskurzija realizovali zato što naši đaci inače puno putuju tokom godine zbog njihovih studijskih putovanja i realizacije blok nastava u fabrikama. Ako treba obići neki sajam ili neku fabriku, to se tokom godine radi i po nekoliko puta, tako da previše prostora za ekskurzije nema i uglavnom smo radili samo maturske”, dodaje Planić.

U godinama pre pandemije, maturanti Politehničke škole su tradicionalno putovali u Italiju na pet dana.

Slična situacija je i u Ekonomskoj školi “Bosa Milićević” u Subotici. Kako objašnjava direktor Imre Zombori, ove školske godine nisu realizovane ekskurzije, ali da u narednoj maturanti mogu da računaju na putovanje u Srbiji.

“Sad u maju planiramo jednu stručnu posetu, a za završne razrede na jesen, odnosno za one koji će sledeće školske godine biti maturanti”, kaže Zombori.

Prema njegovim rečima, škola je uputstvo Ministarstva prosvete dobila pre oko mesec dana i tada su aktivnije počeli da planiraju putovanja za đake jer se pre toga, kako navodi, “jednostavno nisu mogle izvoditi ekskurzije ili su se mogle jako teško izvoditi”.

“Planiramo tu u zemlji, pošto je takvo uputvo za sada. Videćemo još tačno za destinaciju, verovatno će to biti neke prirodne lepote. Ne isključujemo mi ni inostranstvo, ali trenutno je ovakvo uputstvo”, ističe Zombori.

On dodaje da se u godinama pandemije ekskurzije nisu realizovale, a da su prethodnih godina maturanti škole uglavnom išli na višednevna putovanja po Evropi.

“Prethodnih godina su učenici na početku trećeg razreda počeli da planiraju matursku ekskurziju koja je bila u septembru ili oktobru. Uglavnom je to bilo inostranstvo, Austrija, Češka, Italija, ponekad i Grčka, a pre toga smo imali i puno projekata sa Mađarskom i drugim zemljama. Tako da smo u principu imali bogate aktivnosti kako u zemlji, tako i u inostranstvu i nadamo se da ćemo se tome vratiti”, dodaje direktor škole.

Ipak, ima i onih đaka koji u ovoj školskoj godini idu na ekskurzije, a među njima su učenici Gimnazije “Svetozar Marković” u Subotici.

Kako su nam kratko objasnili iz škole, trenutno se na ekskurziji nalaze učenici drugog razreda koji su otputovali na Đerdap, a u planu je da po Srbiji ekskurziju imaju i učenici trećih i četvrtih razreda ove škole.

KRAGUJEVAC: Srednjoškolci i ove godine bez ekskurzija

Ni jedna kragujevačka srednja škola ni ove školske godine ne organizuje ekskurziju. Razlog za to je neizvesna situacija sa pandemijom kovida, kao i komplikovana i duga procedura njihovog organizovanja koju je nemoguće obaviti za ovako kratak rok koliko je ostalo do polovine juna, odnosno kraja škole.

Kragujevačka Prva gimnazija je srednja škola sa najvećim brojem đaka koji ni ove godine neće ići na eksurzije.

– Tender za eksurzije za toliki broj učenika je nabavka velike vrednosti. Postupak raspisivanja tendera i javljanja ponuđača je proces koji bi potrajao i veliko je pitanje i kako bi se sve to organizovalo do kraja školske godine. Takođe, postavlja se i pitanje načina plaćanja, jer već idu i mature pa bi učenici onda morali sve da plate odjednom do kraja školske godine, kaže Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije.

Ona dodaje da će u zavisnosti od toga kakva bude situacija sa pandemijoj tokom leta koje je pred nama, videće da li će u septembru, na početku naredne školske godine raspisivati tender za ekskurzije.

Posle talasa epidemije kovida, prvo jesenas u septembru pa potom i početkom januara odustalo se od organizovanja eskruzije i u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji.

– To više niko ni ne pominje, kaže profesorka iz ove škole, dodajući da ako bi se ona i organizovala to ne bi moglo da bude pre jeseni.

Na ekskurziju neće ići ni đaci kragujevačke Turističko-ugostiteljske škole „Toza Dragović”.

– Mi ove školske godine ne organizujemo ekskurziju jer ih zbog korone nismo ni planirali, kaže Ivica Miljković, direktor ove škole, koji napominje da nije ni čuo da neka srednja škola u Kragujevcu planira ekskurziju u ovoj školskoj godini.

Po njemu, na području Kragujevca eventualno bi možda mogla da je sprovede neke osnovna škola i to u manjoj formi, tipa izleta i to isključivo u Srbiji.

Ekskurzije se ne organizuju ni u kragujevačkoj Ekonomskoj školi, kao i u srednjoj Muzičkoj školi „dr Miloje Milojević”.

– Takva aktivnost, poput organizovanja ekskurzije bi morala d abude u školskom godišnjem planu. Mi je ove godine nismo planirali a, i kada je popustila situacija sa koronom nemoguće je bilo sprovesti u tako kratkom periodu. Takođe, onda naši učenici ne bi imali mogućnost da plate ekskurzuju na više rata, Siniša Kojić, direktor Srednje stručne škole koju kragujevčani popularno i danas zovu VIŠ.

U ovoj kragujevačkoj srednjoj školi kada se organizuju eksurzije uvek su na jesen, kako bi đački roditelji mogli da otplaćuju rate od početka školske godine pa do njenog završetka.

On ističe da ne postoji na nivou zemlje ni odobrenje niti zabrana da se eksurzije organijzuju ili ne ali jednostavno je procedura njihovog organizovanja prekomplikovana i zahteva mnogo više vremena nego što je preostalo do kraja školske godine.

UŽICE: Na izlet do Aranđelovca i Topole

U užičkim srednjim školama ove godine uglavnom nisu organizovane đačke ekskurzije.

U Užičkoj gimnaziji, one su prvobitno planirane programom rada, ali učenici nisu išli na njih. Kako kažu u ovoj školi, “nisu ni pokušali”, jer nije bilo moguće.

Da li će, kuda i po kojoj ceni ići na ekskurzije učenici iz Zaječara, Majdanpeka, Šapca, Zrenjanina, Niša, Subotice, Kragujevca, Užica, Vranja i Novog Pazara 4
Staro zdanje Aranđelovac nekadašnja Kneževa sala, foto Predrag Cile Mihajlović

“Poslednjih nekoliko godina uglavnom organizujemo maturantske ekskurzije u inostranstvo, što za sada po Pravilniku nije dozvoljeno, pa nismo ni ulazili u to”, rekao je za Danas direktor Užičke gimnazije, Vukadin Simović.

Učenici Umetničke škole takođe nisu išli na ekskurziju, ali su imali jednodnevni izlet, kaže direktorka Ivana Stamatović.

“Učenici trećeg i četvrtog razreda su išli na izlet do Aranđelovca i Topole. Kada smo pravili plan početkom septembra, napisali smo da ne planiramo izlete ni ekskurzije, zbog epidemiološke situacije. Tada smo naveli da ćemo ih, ukoliko bude moguće, navesti u aneksu plana. Izlet smo organizovali na zahtev učenika”, kaže direktorka Umetničke škole u Užicu.

Đačkih ekskurzija ove godine nije bilo ni u Tehničkoj školi, potvrdio je za Danas, direktor Dragan Tucaković.

“Nismo ih ni planirali godišnjim programom rada. Sve što bi trebalo uraditi za organizaciju, trebalo je ranije obaviti, ali mi to nismo radili, pa smo jednoglasno doneli odluku da ekskurzije ostavimo za neki drugi period. Nismo znali u kom pravcu će se kretati epidemija i preventivne mere, a kada su ukinute, već je bilo jako kasno da počinjemo organizaciju”, objašnjava Tucaković.

VRANJE: Eksurzije nisu ni planirane

Srednjoškolci u Vranju ove godine neće ići na ekskurziju, zbog poznate epidemiološke situacije sa virusom korona, potvrdili su za Danas direktori srednjih škola u ovom gradu.

„Ove godine ekskurzija nije bila u planu, već sledeće. Ali sve to zavisi od situacije, prvo da vidimo sa koronom šta će biti do jeseni. Zavisi i od odziva, interesovanja, sve su to faktori koji utiču na odluku da li ćemo je organizovati“, rekao je Mome Andonović, direktor Ekonomsko-trgovinske škole.

Andonović je istakao da sve zavisi od „objektivnih okolnosti“.

„Mi smo poslednju ekskurziju imali pre dve godine, pre korone. Naposletku, i da nije pandemija korone, neće biti ekskurzije ako nema odziva. A za ovu školsku godinu nije bilo reči o organizaciji“, rekao je Andonović.

Direktor Tehničke škole Dalibor Bogdanović kratko je u SMS poruci odgovorio dopisniku Danasa da „ove školske godine učenici nemaju ekskurziju, zbog korone“.

Saša Radičević, direktor Srednje poljoprivredno-veterinarske škole „Stevan Sinđelić“, objasnio je da je „bilo u planu da đaci ove škole odu na stručnu ekskurziju do Soluna februara ove godine“, međutim ona nije održana.

„Tad je bila korona, nisu pustali decu. Ni nakon toga nisamo razmišljali o ekskurziji, zbog epidemije“, rekao je Radičević.

Ni u Hemijsko-tehnološkoj školi ove školske godine nije bilo u planu da đaci idu na ekskurziju, zbog epidemiološke situacije.

„Za ovu godinu smo planirali, ali nije bilo izvodljivo. Zbog celokupne situacije nismo mogli da je realizujemo, ali za sledeću školsku godinu planiramo. Verovatno septembra ili oktobra, to je kod nas praksa“, istakao je direktor ove škole Nebojša Stanković.

Gordana Jovanović, direktorka Medicinske škole „Dr Izabel Emsli Haton“, kaže da ove školske godine nije bilo vremena za organizaciju.

„Ne, nismo planirali jer nije bilo vremena da se organizuje javna nabavka i sve ostalo. Velika je procedura. Prošle godine, recimo, prikupili smo saglasnost roditelja, ali zbog celokupne situacije sa koronom nismo mogli da organizujemo. Kod nas u školi učenici su bili više za ekskurziju nego za matursko veče, ali, pošto nije bilo vremena za organizaciju ekskurzije, izabrali su matursko veče. Za sledeću godinu imamo u vidu ekskurziju, uvrstili smo je u godišnji plan, ali sve zavisi od epidemiološke situacije“, rekla je Jovanović.

NOVI PAZAR: Za ekskurziju osnovaca i preko 15.000 dinara

Novopazarske osnovne škole uglavnom su se odlučile da za učenike završnog, osmog, razreda organizuju ekskurzije u okviru kojih će obići gradove Vojvodine, Novi Sad, Suboticu, kao i poznate turističke destinacije Palić i Frušku Goru.

Da li će, kuda i po kojoj ceni ići na ekskurzije učenici iz Zaječara, Majdanpeka, Šapca, Zrenjanina, Niša, Subotice, Kragujevca, Užica, Vranja i Novog Pazara 5
Đaci iz Novog Pazar idu do Paliča, Foto: Natalija Jakovljević

U gotovo svim školama koje smo kontaktirali rekli su nam da ekskurzija traje tri dana, sa dva prenoćišta, da je smeštaj u hotelima sa četiri zvezdice, sa obezbeđenim vodičima i plaćenim ulaznicama za obilaske muzeja i drugih ustanova.

Trodnevni izlet malih maturanata roditelje će koštati oko 13.000 dinara plus za dnevnice nastavnicima koji će brinuti o učenicima, a o čijoj visini se izjašnjavaju u Savetu roditelja.

“Cena ekskurzije za naše osmake je 13.200 dinara plus 2.400 dinara na ime dnevnice nastavnicima. Slična je situacija i u ostalim školama”, rekao nam je direktor Osnovne škole “Bratstvo” Dejan Kulundžić.

Za razliku od osnovnih, srednje škole su odustale od organizovanja maturskih ekskurzija do kraja ove školske godine.

Praksa u Novom Pazaru je da srednje škole za učenike završnih razreda ekskurzije organizuju krajem septembra, što ove godine nije bilo moguće zbog epidemije korona virusa.

“Postoje minimalne šanse, ukoliko učenički parlament bude insistirao, da organizujemo ekskurziju do kraja ove godine, ali je to gotovo nemoguće, imajući u vidu koliko nam treba vremena i za sprovođenje tendera”, rekli su nam u Školi za dizajn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari