Foto: Narodnopozoriste.rs

Darijan Mihajlović je do sada na sceni Berlinskog Amfiteatra Berlin, postavio Molijerevog „Tartifa“-a kao i Šekspirove „Vesele žene Vindzorske“. „Tartif“ je 2016. bio proglašen za jedan od top deset kulturnih dogadja u Berlinu 2015. godine. Mihajlović na istoj sceni u ovoj sezoni postavlja Šekspirovu tragediju „Magbet“. Posebno je zanimljivo da je u pitanju Šilerov prevod. Šekspirova tragedija je u Nemačku stigla na sto velikog Getea već oko 1800. godine , u trenutku kada niko na nemačkom dvoru nije govorio engleski. Gete je kao upravnik Vajmarskog pozorišta naručio prevod i posle nekoliko nedelja stigao je Šilerov tekst.

Šekspir je komad napisao 1606. godine kada je priča o zloslutnom kralju već bila stara nekoliko vekova.

Darijan Mihajlović je već postavio Verdijevu operu „Magbet“ 2002. godine u Srpskom narodnom pozorištu. Opera „Magbet“ bila je jedan od najvećih uspeha novosadske opere otkada ona postoji.

U najvećoj letnjoj produkciji u Berlinu igra dvadeset glumaca, koji dolaze iz najboljih berlinskih teatara, a samo pozorište „Monbijou“ iz Berlina ima fascinantnu posetu publike, tako da je do sada „Tartifa“-a pogledalo oko 80 000 posetilaca, dok je „Vesele žene Vindzorske“, koje se igraju već drugu sezonu posetilo oko 100 000 posetilaca, zajedno sa gostovanjima u Hanoveru.

Premijera „Magbeta “ je zakazana za 21.juni, 2017. u Amfiteatru Berlin.