Foto: Mirjana Boba Stojadinović

Kako nezvanično saznajemo, Muzej će otvoriti publika, neće biti oficijelnih momenata, ni crvene vrpce a očekuje se mnogo važnih gostiju iz sveta i regiona. Marina Abramović je pozvana na otvaranje ali zbog obaveza neće moći da prisustvuje događaju. Doći će direktor njenog Instituta MAI Serge le Borgne, što nagoveštava bolju saradnju u budućnosti između Marine Abramović i Srbije. U trenutku pisanja ovog teksta, novinari nisu mogli da uđu u zgradu Muzeja ali je utisak onoga što se moglo videti ispred njega i kroz staklo da će zablistati u punom sjaju i da će izgledati drugačije.

Podsećanja radi, ovaj spomenik kulture je delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović i zidano je od 1960. do 1965. godine. Za posetioce , zgrada je otvorena 20. oktobra 1965 a od 2007. je zatvorena za publiku. Tada je otpočela prva faza rekonstrukcije i adaptacije. Poslednja faza radova je završena u septembru 2017. a obnova je podrazumevala uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade. Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima.

Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se još od 1958. godine, od vremena osnivanja Moderne galerije, a sa ciljem da se što bolje predstave najznačajniji umetnici, razdoblja, pokreti i tendencije umetnosti 20. veka na prostoru Balkana, Srbije i šire. Danas, kolekcija muzeja broji preko 8.000 dela i prestavlja jedinstven prikaz razvoja umetničkog stvaralaštva 20. i 21. veka na pomenutim područjima.

Nova izložba dela iz zbirki MSU obuhvata preko 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas. Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a pored njega kustosi izložbe su i dr Zoran Erić i mr Mišela Blanuša.

„Sekvence” su istorijska izložba koja uključuje savremenu umetnost, čiji je osnovni cilj da reafirmiše zbirke MSU i ponudi nov okvir za upoznavanje i razumevanje umetnosti nastale na ovim prostorima. Izložba uspostavlja jednu moguću putanju kretanja kroz arhipelage umetnosti 20. veka, unoseći nov upis u korpus znanja o umetnosti i ispisujući jednu varijantu istorije umetnosti. Uvažavajući postojeće kategorizacije i kriterijume, izložba donosi ponovno mapiranje, korekciju i novo vrednovanje istorije umetnosti 20. veka, uz reinvenciju zapostavljenih i marginalnih pojava. Izložba je strukturirana kao niz od 18 sekvenci, slobodno grupisanih oko hronološke ose koja prati istorijski razvoj umetnosti u Jugoslaviji i Srbiji u periodu dužem od jednog veka. Termin „sekvence” preuzet je iz filmske terminologije, gde označava niz scena, povezanih jedinstvom vremena ili lokacije, koje formiraju samostalnu narativnu jedinicu. Ovde primenjen, odnosi se na umetničke pravce, tendencije i pokrete, povezane jedinstvom vremena i prostora, odnosno poetičkim, lingvističkim, problemskim i tematskim srodnostima. Sekvencijalna struktura izložbe zamišljena je kao instrument za orijentaciju u razuđenim svetovima moderne i savremene umetnosti, za situiranje i kontekstualizaciju umetničkih radova, a samim tim i uspostavljanje mreže odnosa, značenja i asocijacija.Izložba je namenjena najširoj publici i zato je didaktički orijentisana. Posetioci će moći da je obiđu tokom sedam dana u bilo koje vreme. Ulaz je besplatan, a planirana su i pop – up vođenja.

„Sekvence“ otvaraju Beogradska filharmonija i Beogradski festival igre

U okviru sedmodnevnog otvaranja izložbe „Sekvence” u renoviranoj zgradi Muzeja savremene umetnosti planiran je i prateći program u sklopu kojeg će u saradnji sa Beogradskom filharmonijom, nastupiti dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel Felc. U isto vreme, gost muzeja biće koreograf Jakopo Godani sa igračima kompanije Balet Frankfurt i postavkom sa baletskim igračima iz Srbije. Oni će nastupiti u Muzeju zahvaljujući Beogradskom festivalu igre.Za muzejsku publiku biće orgnizovan i muzički program na platou ispred muzeja uz džez kvartet Four Plus, DJ-a Bobana Petronija i DJ-a Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe posetioce.

DRUGA SEKVENCA

Uz saopštenje o izložbi Sekvence koja otvara renovirani Muzej savremene umetnosti u Beogradu stigle su fotografije njegovog enterijera.