Emotivne mapeFoto: CZKD/Promo

Performativna inicijacija – izložba Vesne Pavlović „Emotivne mape“ biće održana u ponedeljak 15. april u19 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju CZKD.

Performansom masovnog rendanja zaleđenih pomorandži širom sveta, online and offline, započinje priprema izložbe fotografija Vesne Pavlović „Emotivne mape“.

Ovom prilikom razmenjivaće se stare fotografije za nove, fotografije koje je umetnica poklanjala prijateljima tokom devedesetih i ranih dvehiljaditih godina, koje su požutele, možda iskrzane od dugotrajnog čuvanja u rolni, oštećene u višestrukom seljenju ili uprkos svemu perfektno očuvane.

Fotografije su nastale tokom godina Vesninog umetničkog angažmana u anti-ratnim pokretima, i predstavljaju scene beleženja istorije ali i one prikaze koji govore o ovim istorijama na drugačiji način, iz ugla ličnog sećanja. Publika je pozvana da ponese svoje fotografije na sam događaj, te učestvuje u razmeni.

Fotografije se skupljaju za izlaganje i predstavljanje na izložbi, a obavljene razmene biće zavedene kroz fotoregistraciju i dokumentovanje činova, odnosno više događaja koji predstavljaju delove izložbe „Emotivne mape“.

Kustoskinje izložbe Jelena Vesić i Ana Miljanić, fokusiraju se na fotografije Vesne Pavlović, kao čvorišta njenih mreža političkih, umetničkih i urbanih prijateljstava, dok je povod samog performansa kolektivnog rendanja pomorandži, promišljanje koncepta sećanja.

O projektu Emocionalne mape:

Emocionalne mape su međunarodni umetnički i akademski projekat osmišljen oko izložbe velikog formata fotografija Vesne Pavlović. Izložba , koja će biti otvorena 15. juna u CZKD-u, prikazuje radove Vesne Pavlović izvođene u Srbiji i Americi tokom devedesetih godina (1990e su shvaćene u proširenoj periodizaciji). Izložba je osmišljena tako da okuplja i angažuje vizuelne i druge umetnike i grupe, akademike kao i aktiviste sa fokusom na Vesnin rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari