Stefan Arsenijević: Čast mi je što je “Strahinji Banoviću” pripala nagrada koja nosi ime osnivača FEST-a 1Foto: Maja Medić

Žiri za dodelu „Politikine“ nagrade „Milutin Čolić“ jednoglasno je odlučio da priznanje za najbolji većinski srpski film u programima 50. FEST-a pripadne reditelju Stefanu Arsenijeviću za film “Strahinja Banović”.

U obrazloženju stoji da je nagrada dodeljena “za izvanrednu glumačku izvedbu, vizuelnu atmosferu filmskih slika visokog evropskog standarda i za rediteljsko umeće s kojim je jedna od važnih tema našeg kontinenta spojena sa minijaturnom ljubavnom pričom koja je poprimila epske razmere”.

Stefan Arsenijević, reditelj filma, povodom ove nagrade je izjavio: “Uvek je značajno i posebno emotivno kada dobijete priznanje za svoj rad u zemlji u kojoj živite. Osećam veliku čast što je baš u godini velikog jubileja našem filmu pripala nagrada koja nosi ime osnivača FEST-a Milutina Čolića. Posebno mi je značajno što su u žiriju bili kritičarka „Politike“ Dubravka Lakić i dvojica mojih kolega, Miloš Avramović i Nemanja Ćeranić. Hvala!”.

Zbog velikog interesovanja publike, film „Strahinja Banović“ biće još jednom prikazan u velikoj sali Kombank Dvorane večeras, 7. marta u 20 časova.

Srpska premijera filma “Strahinja Banović” održana je 25. februara u Kombank dvorani na otvaranju jubilarnog 50. FEST-a. Ovo ostvarenje će se prikazivati u nekoliko evropskih zemalja, SAD, Kanadi i u karipskim zemljama, a početak bioskopske distribucije u Srbiji najavljen je za septembar ove godine, nakon prikazivanja na letnjim filmskim festivalima.

“Strahinja Banović” je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

“Strahinja Banović” je do sada učestvovao i na još 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta.

Film „Strahinja Banović“ po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea (Nicolas Ducray) je nastao u produkciji srpske filmske kompanije Art & Popcorn, odnosno Miroslava Mogorovića kao glavnog producenta. Koproducenti su Surprise Alley (Francuska), Les Films Fauves (Luksemburg), Artbox Production House (Litvanija) i Chouchkov brothers (Bugarska) i pridruženi koproducenti Cinnamon Films. Film međunarodno distribuira beogradska kompanija Soul Food Films and Distribution, a srpski distributer je MCF MegaCom Films.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar, Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari