Budući da Vlada Srbije ignoriše protest građana, Forum pisaca će Ustavnom sudu Srbije podneti zahtev za ocenu ustavnosti odluke o smeni Sretena Ugričića, navodi se u juče dostavljenom saopštenju Foruma pisaca. Takođe, Forum će nadležnom ministarstvu i Savetu za štampu podneti zahtev za ocenu i adekvatno kažnjavanje nacionalnih medija koji su pokrenuli javni linč Sretena Ugričića i drugih članova Foruma pisaca. Peticija će biti upućena i predsedniku Republike Srbije, premijeru, ministrima kulture i unutrašnjih poslova.


Zahtev za ukidanje neustavne odluke o smeni Sretena Ugričića sa mesta direktora Narodne biblioteke Srbije, koji je Forum pisaca uputio Vladi Republike Srbije 23. januara, do danas je potpisao 1001 građanin iz zemlje, regiona i sveta. Među potpisnicima su i pisci: Svetislav Basara, Dubravka Ugrešić, Viktor Ivančić, Jasna Šamić, Igor Marojević; novinari: Svetlana Lukić, Omer Karabeg, Gordana Suša, Miša Brkić, Miloš Vasić; reditelji: Janko Baljak, Anja Suša, Boban Skerlić, Iva Milošević, Gorčin Stojanović; Branka Prpa i Vesna Rakić Vodinelić, Mirjana Karanović i Vesna Pešić, Vlada Divljan i Ivan Medenica, Branislav Dimitrijević i Boris Buden… čelnici i članovi PEN centara iz regiona, trideset profesora i šefova katedri slavistike centralnih svetskih univerziteta, umetnici i naučnici.

I Srpski PEN Centar, koji je nakon saopštenje, nekoliko dana posle nereagovanja, postavio na svoj sajt, smatra da je odluka Vlade Srbije o smeni Sretena Ugričića, inače člana Srpskog PEN-a, ishitrena i zaslužuje ozbiljno preispitivanje. „Ta smena bi nanela štetu našoj kulturi, jer je Ugričić kao upravnik NBS značajno unapredio njen rad i postigao da ona postane vrhunski opremljena i efikasna bibliotečka ustanova, relevantna na svetskom nivou u svojoj vrsti“, ističe se i podvlači da, baš kako je to rekao i sam Ugričić, „treba razumeti da je on svoj potpis stavio u cilju odbrane slobode reči, a ne u znak podrške porukama iz napisa“.

„Konkurs“ za novog upravnika Narodne biblioteke Srbije

Već danima internetom kruži jedan od onih zabavnih mejlova, koji se ovoga puta tiče naše nimalo zabavne stvarnosti. Reč je o duhovitom viđenju kako bi izgledao konkurs za mesto upravnika Narodne biblioteke Srbije kada bi ga raspisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a sve na tragu zbivanja koja su upravo posredstvom izjave ministra ovog ministarstava dovela do smene Sretena Ugričića sa mesta upravnika NBS. Kada je, međutim, taj „oglas“ osvanuo kao plakat na ulicama Beograda reagovao je Sindikat srpske policije. Oni su uputili hitan dopis ministru Ivici Dačiću i direktoru policije Miloradu Veljoviću zatraživši od njih „da ispitaju ovaj slučaj, koji ruši ugled i degradira rad Ministarstva“. Oni zahtevaju i da se „pripadnicima medija jasno da do znanja u kom svojstvu govore“ i podsećaju da je upotreba ovog ministarstva i njegovih uposlenika u „političkim kampanjama“ zakonom zabranjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari