Stevan Filipović za Danas: Posle sedam godina odlaganja započeo sam snimanje filma "Pored nas" 1Foto promo/Natalija Stanacković

Sva tri filma – „Pored mene“, „Pored tebe“ i „Pored nas“ čvrstvo su povezana, ali žanrovski veoma različita. Prvi je tinejdž drama, drugi – triler u vreme pandemije, treći – akciono-avanturistički spektakl. Nešto slično filmovima iz Marvel sage, kaže reditelj Stevan Filipović za Danas.

– Teško je opisati rečima osećaj ushićenja što smo, posle sedam godina odlaganja ušli u realizaciju trećeg, i završnog dela filma „Pored mene“, kaže za Danas reditelj Stevan Filipović. – Ovo me dodatno raduje, jer publika tek treba da vidi drugi deo, film „Pored tebe“, na koji sam izuzetno ponosan, i koji je svojevrsni most koji povezuje prvi film „Pored mene“, i film „Šišanje“ iz 2010, na direktan i jak način.

Podsećanja radi, drama „Pored mene“, čiji scenario Filipović potpisuje zajedno sa Milenom Bogavac, osvojila je Zlatnu arenu u Puli za najbolje ostvarenje u međunarodnoj konkurenciji, nagradu publike na Sarajevo film festivalu, nagradu žirija FEDEORA na Festu 2016, nagradu za najbolji scenario u Vrnjačkoj Banji, kao i brojna priznanja na drugim domaćim i međunarodnim festivalima.

A onda su se dogodile „čudne“ okolnosti – drugi deo ovog filma, „Pored tebe“, postao je stalni gubitnik na konkursima Fimskog centra Srbije, jedinom budžetu za finansiranja domaće kinematografije.

Filipoviću, koji je poznat i kao beskompromisni javni intelektualac i borac za ljudska prava, dogodilo se čak i to da komisija FCS na konkursu za sufinansiranje dugometražnih igranih filmova krajem prošle godine odbije da pogleda gotovo dva sata izmontiranog materijala filma „Pored tebe“.

Dakle, da „na tanjiru“ ima opciju da odluku donese ne na osnovu scenarija za koji uvek postoji rizik i pitanje kako će ispasti, već na osnovu dobrog dela snimljenog i izmontiranog materijala, i to filma u kome vrhunske uloge ostvaruje ne samo više od dvadeset naših najboljih glumica i glumaca, već i britanska zvezda Miriam Margolyes. dobitnica BAFTA nagrade za film Martina Skorsezea „Age of Innocence“.

Film koji je snimljen samo zato što je cela ekipa ušla u rizik da nikad ne dobije honorare, dakle, iz ogromnog rizika i ogromnog entuzijazma, nije „prošao“ ni na nedavnom konkursu FCS za Sufinansiranje samostalno snimljenih domaćih dugometražnih filmova, ovog puta zbog „manjkavosti dokumentacije“.

Stevan Filipović je, kako kaže za Danas, sada ipak na lokaciji, sa ekipom s kojom je započeo snimanje svog trećeg filma „Pored nas“.

– Sva tri filma su čvrstvo povezana, ali žanrovski veoma različita. Prvi je tinejdž drama, drugi – triler u vreme pandemije, treći – akciono-avanturistički spektakl. Nešto slično filmovima iz Marvel sage, sa fokusom na različite likove i njihove sudbine. Treći deo, „Pored nas“, pravo je finale koje gledaoci čekaju, gde će saznati sudbine svih glavnih likova iz prvog dela – Lazara, Strahinje, Tadije, Jelene, Isidore, Koste i ostalih. Mislim da ništa slično nije snimano na ovim prostorima – ističe Filipović.

Glavne junake i u ovom filmu igraju Slaven Došlo, Nikola Glišić, Milica Majkić, Darko Ivić, Gorica Regodić…, a pojačanje u ekipi su Isidora Simijonović, i specijalni gost Milutin Mima Karadžić.

U nesvakidašnjem ambijentu, snimanje akcione avanture „Pored nas“ trajaće do kraja septembra, a u bioskope bi premijerno trebalo da stigne 2024. u distribuciji Taramount filma.

Pre toga, početkom ili krajem 2023, pred publikom bi (konačno) premijerno trebalo da bude gubitnički film sa raznih konkursa FCS, triler „Pored tebe“, čija se radnja događa pet godina posle drame „Pored mene“, a bavi se temom novinarstva u Srbiji danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari