Stigla podrška države projektu „Užice, prestonica kulture Srbije“ 1Potpisivanje ugovora Foto: N. Kovačević

Projekat „Užice, prestonica kulture Srbije 2024. godine“ država će, u naredne dve godine, podržati sa 294 miliona, a iz užičkog budžeta biće izdvojeno 196 miliona dinara.

To je predviđeno ugovorom koji su u Užicu potpisale potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i gradonačelnica Užica dr Jelena  Raković Radivojević.

Projektom čiji je slogan „Nije erski mračiti! Kulturu na viđelo“, ukupne vrednosti 490 miliona dinara, previđena su ulaganja u objekte kulture i razne programske sadržaje.

„U velikoj konkurenciji od 12 gradova i opština koji su konkurisali, komisija Ministarstva kulture je izabrala Užice, zato što je taj projekat bio najbolji, najsadržajniji i najoriginalniji i na najbolji način je odgovorio na temu Prestonica kulture Srbije 2024. godine“, objasnila je ministarka Maja Gojković.

Ona je dodala da, kroz taj projekat, „Užice nije bežalo od sebe, već je na najbolji način spojilo tradiciju grada i težnju ka modernim tendencijama u kulturi i svetu“.

Stigla podrška države projektu „Užice, prestonica kulture Srbije“ 2
Foto: N. Kovačević

Za program Prestonica kulture Srbije je rekla da je jedan od najvažnijih projekata Ministarstva kulture i da je pokrenut po uzoru na Evropsku prestonicu kulture, uz podsećanje na to da je Novi Sad tu titulu dobio prošle godine.

„Time sprovodimo tendenciju Vlade Srbije da na delu pokažemo pravu decentralizaciju. Osim gradnje puteva, otvaranja bolnica i fabrika širom Srbije, pokazali smo da je i kultura važan primer decentralizacije“, pručila je ministarka i podsetila na to da je Čačak prvi grad koji je izabran za nacionalnu prestonicu kulture.

Za užički projekat je rekla da je „u njegovom središtu svetlost“ i istakla da je to grad koji ima hidrocentralu po Teslinim principima polifaznih struja, čemu će biti posvećen deo tog programa.

Za taj program je navela i da je „veliki podstcaj i za ekonomiju, jer spaja kulturu i turizam“.

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radovojević je istakla da potpisvanjem tog ugovora grad može da započne projekat, a potom dodala da je to „za Užice sjajna prilika i velika odgovornost“.

Stigla podrška države projektu „Užice, prestonica kulture Srbije“ 3
Foto: N. Kovačević

Ona je objasnila da će se, tokom tog projekta, rekonstrusati velika sala Gradskog kulturnog centra i kuća Mihaila Milovanovića u Rubaševini, inače prvog užičkog akademski obrazovanog slikara.

Izgradiće se, dodala je, Dečji kulturni centar, Muzej keramike, a biće urađen projekat rekonstrukcije Trga partizana.

Osim toga, u Narodnoj biblioteci biće legat akademika Ljubomira Simovića, a deo programa odvijaće se u Mokroj Gori, koja je prošle godine proglašena za najbolje turističko selo na svetu.

Najavila je da će ustanove kulture postati dostupne i osobama sa invaliditetom, te da će se postaviti digitalne table i informativni pultovi na stazi kroz kanjon reke Đetinje.

„Užice jeste grad kulture, čiji su temelji njegove kulturne ustanove, manifestacije, festivali po kojima smo poznati i van granica Srbije. Na tim temeljima trebalo bi da obogatimo naš kulturni prstor i da postojeće sadržaje naših ustanova kulture unapredimo i da uvedemo nove sadržaje“, poručila je gradonačelnica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari