Foto: Centar za kulturu Majdanpek

Izraženo brojkama: trećina stanovnika Majdanpeka pratila je nastupe više od 300 izvođača iz zemlje i inostranstva. Na pozornici instaliranoj u centru grada nastupale su folklorne trupe iz Argentine, Kolumbije, Portorika, Rumunije i Srbije. Najatraktivniji su svakako bili latinoamerički plesači, ali ništa manje aplauza nisu dobili čuvari tradicije iz Rumunije i Srbije.

– Cilj koji smo sebi postavili je da naš festival u narednih pet godina postane festival na kome će nastupati folklorni ansambli iz svih podunavskih zemalja, kao i većine kontinenata, a ono što smo do sada postigli, nagoveštava da ćemo do jubilarnog, desetog izdanja Internacionalnog festivala folklora „Orfeo“ cilj i ostvariti – kaže za Danas direktor upravo završenog festivala u Majdanpeku Ljubomir Brandušanović.

Entuzijazam članova Kulturno umetničkog društva Majdanpek, inače organizatora prepoznat je i u lokalnoj samoupravi koja je svih ovih godina generalni pokrovitelj manifestacije.

– Iako ima najveći budžet u odnosu na ostale manifestacije koje se organizuju na području opštine i kojima je opština pokrovitelj, ipak je to skroman budžet za manifestacije ovakvog karaktera. „Orfeo“ ima potencijal da postane ozbiljna manifestacija regionalnog značaja. Da bi se to postiglo nepohodna je prvenstveno, mnogo kvalitetnija i intenzivnija reklama, što iziskuje dodatna sredstva koja se jedino mogu obezbediti iznalaženjem i uključivanjem u organizaciju i drugih pokrovitelja.- smatra predsednik opštine Majdanpek, Dejan Vagner koji je za delegacije gostiju iz inostranstva priredio prijem na kome je predstavio opštinu na čijem je čelu i sa učesnicima razmenio utiske o festivalu.

I gosti i domaćini su zadovoljni-gosti jer su bili u prilici da pokažu delić nematerijalne kulture svoje zemlje, a domaćini da upoznaju tradiciju, običaje, igru i pesmu dalekih zemalja.