Svet izvrnut naopačke 1

O novom romanu Aleksandra Jugovića „Opsenari“ u Biblioteci „Radoje Domanović“ u Topoli govorili su recenzent Aleksandar Jerkov i urednik Mladen Vesković. Govoreći o književnom stvaralaštvu ovog autora profesor Aleksandar Jerkov primetio je sledeće:

– Da li možete da zamislite kako bi izgledao svet kada biste ga izvrnuli naopačke? I sad bih da vas užasnem, zamislite ako bi on izgledao tačno ovako kako izgleda sada. E takva jedna operacija je ostvarena u ovom romanu: da vi zamislite kako izgleda svet kada biste ga izvrnuli naopačke, a kad ga izvrnete naopačke, vi tačno dobijate onaj svet koji je u ovom romanu i koji uopšte ne izgleda kao da je naopačke, naprotiv, kao kod svih dobrih pisaca, kad god mislite da je Jugović nešto izmislio, on je najverovatnije uzeo neki segment, detalj, neku priču iz stvarnog života, malo je doterao i ugradio u roman. Po pravilu, kod dobrih pisaca za ono što mislite „ovo si baš izmislio“ – to ima neku dokumentarističku podlogu iza sebe – zaključio je Jerkov.

Mladen Vesković je rekao da ambijent stvoren književnom imaginacijom u ovom romanu predstavlja sliku sveta pred samu apokalipsu, jedan simbolički prikaz našeg spoljnog i unutrašnjeg raspadanja na primeru ljudi zatočenih u sopstvenoj nemoći, istakavši da je Jugovićevo prozno delo vredno velike književne pažnje.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari