Svetislav Bule Goncić: Nemam ništa protiv da komad Siniše Kovačevića bude u programu 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Svetislav Bule Goncić, predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu (UONP), negirao je za Danas da postoji bilo kakav politički i ideološki razlog u vezi sa komadom „Godine vrana“ Siniše Kovačevića, koji je uz još dve predstave privremeno skinut s repertoara zbog „epidemiološke situacije i velike podele ovih komada“ kako je prvobitno objasnila direktorka Drame NP Molina Udovički Fotez.

Konačna odluka o usvajanju repertoara za 2021. godinu, kao i finansijskog plana, biće poznata posle naredne sednice UO Narodnog pozorišta 18. februara, a Bule Goncić kaže za Danas da su on i još jedan član UO glasali da komad „Godine vrana“ ostane na repertoaru.

Podsetimo, buru u javnosti je izazvao pisac Siniša Kovačević objavom na Tviteru u kojoj je naveo da je, bez obrazloženja i mimo odluke Upravnog odbora Narodnog pozorišta da se njegov komad igra, upravnica ove kuće Ivana Vujić odlučila da ga skine s repertoara i zameni nenapisanom dramom Milovana Vitezovića.

Kovačević je ovaj čin ocenio podaničkim, a potonje objašnjenje direktorke drame Moline Udovički Fotez da se predstave odlažu zbog zdravstvene bezbednosti okarakterisao je kao „notornu besmislicu“.

Svetislav Bule Goncić objašnjava za Danas da je poenta cele priče u tome što je Upravni odbor, kao strateško telo osnivača, prvi put saznao da postoji promena u programu rada na jučerašnjem sastanku, ali da bi on povodom cele situacije podvukao da nju ne bi nikako trebalo instrumentalizovati u političkom smislu.

– Ja sam novi predsednik Upravnog odbora i, što se mene tiče, politički i ideološki kontekst ne postoji kao razlog za skidanje predstave. S tim u vezi sam i izneo svoj stav na UO – da lično nemam ništa protiv da komad Siniše Kovačevića bude u programu. Za svaku promenu repertoara treba da se pita upravica pozorišta. Mi smo tu da čujemo obrazloženje i na osnovu toga prihvatimo ili ne prihvatimo promenu repertoara. Planovi u pozorištu se, inače, menjaju – podseća Goncić dodajući da „dobar komad“, kakav je „Godine vrana“ Siniše Kovačevića, treba bude na repertoaru.

– Taj komad ima svoje mesto i u kontekstu repertoarske politike Narodnog pozorišta. Na kraju krajeva ovo je slobodna zemlja i svako ima pravo da ima drugačije političke, ideološke i umetničke izraze, da slobodno izrazi svoje mišljenje. To što se razlikujemo po ideološkim stavovima ne treba da utiče na izbor kvalitetnih tekstova. Mi smo na jučerašnjoj sednici imali dosta tema i zatvaranje koncepta programa za 2021. godinu će se obaviti na sledećem sastanku. Tada će kompletan UO praktično doneti odluku – podseća  Goncić.

Navode da su tri predstave izuzete iz programa zbog epidemiološke situacije on smatra diskutabilnim.

– Mi na nivou grada, ne samo Narodno pozorište, nego i ostale teatarske kuće,  razbijamo glavu i barem dva puta mesečno u vezi s tim pitanjem održavamo sastanke. Na njima su uvek predstavnici iz Zavoda za zaštitu zdravlja i druga odgovorna lica sa kojima razgovaramo o tome kako da prevaziđemo problem igranja u korona situaciji koja nas muči više od godinu dana. I to nije ništa novo. To je okolonst, a ne razlog za postavjanje nekog komada ne scenu. Razlozi za postavljanje komada moraju uvek da budu umetnički. Sva dela opere i baleta imaju mnogo učesnika. Tako da je relativna stvar koliki je konačni broj učesnika na sceni. Ali sigurno je da ćemo još razmišljati o koroni. Podsetiću vas i da je većina pozorišta u regionu i svetu zatvorena, a da se mi veoma trudimo da funkcionišemo – zaključio je Svetslav Bule Goncić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari