Trodimenzionalna geografija unutar korica knjige 1Foto: Promo

U izdanju zrenjaninske Agore i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ upravo je objavljena knjiga putopisa Zorana Slavića „Putovanje putopisom“, u kojoj su sabrani putopisni zapisi, utisci, fascinacije i zapitanosti pre, za vreme i posle putovanja.

Većina ovih teksova su godinama objavljivani u našim novinama, časopisima Ulaznica i Kovine, odnosno na američkom turističkom portalu Trip Advisor.

U ovim prozama/putopisima dotaknuti su Zrenjanin, Banat, Vojvodina, Srbija, bivša Jugoslavija kao i delovi Evrope.

U knjizi „Putovanje putopisom“ postoje tri dimenzije pojma geofrafija. I one delo čine slojevitim.

Prva je ona fizička, doduše u najmanju ruku trodimenzionalna, koja polazi iz banatske ravnice, luta pirinejskim visovima, da bi se smirila u večnosti Venecije i zanosnim mirisima Provanase, sledeća, istorijska ali i ovovremena dimenzija tog raznolikog zemljopisa, podupire i proširuje forme, boje i ukuse Balkana i Evrope.

Horizontale viđenog na putovanjima premrežene su i vertikalama istorije, kulture i antropologije.

Konačno, Slavić u svoje putopise unosi i „geografiju“ duha i umetničkih beskrajnosti, koji autora prate, ili ih on prepoznaje na mestima gde je vrema stalo na tačkama besmrtnosti, bilo to pored Bošnjakove vetrenjače u Melencima, ili u Kafkinom rodnom kvartu u Pragu, ezoteriji Karsbada, a možda najviše u imaginarnom susretu Margaret Diras i Marsela Prusta u Normandiji, rečeno je o ovom izdanju.

Valja istaći još jednu neobičnost ove knjige netipičnih putopisa – čita se lako i brzo jer su tekstovi svojom dužinom, čak i stilom, primereni novinskoj formi, primećeno je o „Putovanju putopisom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari