Tvin Piks - serija koja je promenila istoriju televizije 1

Jedna od verovatno najglupljih, ali i najuticajnijih odluka televizijskih producenata u istoriji ovog medija desila se 1991. godine kada je serija „Tvin Piks” u režiji Dejvida Linča otkazana nakon što je na polovini druge sezone, kada je otkriven ubica Lore Palmer, gledanost drastično opala.

Televizijski šefovi nisu tada ni znali kakav dragulj imaju pred sobom, a u tom trenutku toga nije bila svesna ni publika. Tek nakon nekoliko godina, sa novim generacijama ali i novim televizijskim projektima, serija je postala kultna. Zato valjda i ne čudi što ste s tolikom nestrpljenjem, ali i strahom, čeka nastavak priče o stanovnicima neobičnog gradića Tvin Piks na granici između Amerike i Kanade, koji počinje da se prikazuje od nedelje, 21. maja, na američkoj TV mreži Showtime, dok će publika u Srbiji moći da ga pogleda na kanalu HBO dan kasnije.

U vremenu kada se ideje ne smišljaju nego recikliraju i kada se nastavci i rimejkovi prave i od nastavaka i rimejkova, bilo je neminovno da će na red doći i „Tvin Piks”, posebno imajući u vidu otvoreni kraj uz čuvenu rečenicu Lore Palmer agentu Kuperu u Crvenoj sobi: „Vidimo se za 25 godina”. Na sreću za sve istinske ljubitelje serije, nove epizode ponovo režira tvorac Dejvid Linč, koji je, kao i pre više od 20 godina, pisao i scenario zajedno sa Markom Frostom, te se i većina originalne glumačke ekipe vraća svojim ulogama.

U trenutku kada je nastala, serija „Tvin Piks” bila je takoreći najmračniji sat pre zore zlatnog doba televizije. Iako je njeno emitovanje neslavno završeno (Dejvid Linč je morao da zaokruži celinu 14 meseci pre nego što je bilo prvobitno planirano, zbog čega je delom i nastao čuveni otvoreni kraj), „Tvin Piks” je najpre reklamiran kao „serija koja će promeniti televiziju”. Danas je ona gotovo deo DNK modernog TV programa pa je potpuno nemoguće primetiti na šta je sve „Tvin Piks” uticao. Sve je danas pomalo „Tvin Piks” – od ženskog leša i istrage ubistva tokom cele sezone koja se otkriva poput delova slagalice, preko ekcentrične male zajednice, do nadrealnih sekvenci i misticizma koje priču vode u drugu dimenziju.

Zaplet „Tvin Piksa” danas se može videti u serijama različitih žanrova i pričama namenjenim različitoj publici – od sapunskih opera („Očajne domaćice”) i tinejdž drama („Slatke male lažljivice”), do trilera („Pravi detektiv”, „Fortitjud”) i misterija („Izgubljeni”)… „Tvin Piks” je postao ključni tekst za TV autore narednih generacija. Za autora serije „Sopranovi” Dejvida Čezea „Tvin Piks” je bio življi od bilo čega što se u tom trenutku prikazivalo na televiziji. „Kada sam upisao koledž, davao se ‘Tvin Piks’. U tom trenutku postao sam svestan šta sve može da bude televizija”, kazao je Metju Vajner, autor serije „Momci sa Menhetna”. Karlton Kjuz rekao je da su praveći seriju „Izgubljeni” u principu pokrali „Tvin Piks”. „Obožavao sam tu seriju. Oni su snimili samo 30 epizoda. Mi smo mislili da možemo da snimio još 70 koje su nedostajale”, precizirao je Kjuz.

Ali ono što je došlo sa „Tvin Piksom”, a što je danas gotovo standard američke televizije, jesu filmski reditelji koji prave projekte za male ekrane. U vreme kada je Dejvid Linč snimao „Tvin Piks” smatralo se da je za velike filmske reditelje rad na televiziji korak unazad. Danas svoje TV projekte imaju Dejvid Finčer („Kuća od karata”), Martin Skorseze („Carstvo poroka” i „Vinil”), Džej Džej Abrams („Zapadni svet”), Stiven Soderberg („Hirurg”), Džejn Kampion („Povrh jezera”)… Ne samo to, svi oni imaju potpuno odrešene ruke u svom projektu, kao Linč devedesetih, što je za jednog autora arthaus filmova bilo zaista neverovatno.

Granica između televizije i filma danas uopšte ne postoji, a više nema razlike ni između filmskih i TV zvezda. Holivudska imena mogu se videti svake večeri na nekoj od televizija – od Kevina Spejsija („Kuća od karata”), preko Entonija Hopkinsa („Zapadni svet”), do Nikol Kidman („Nevine laži”). Ali producenti više ne očekuju da će im gledanost doneti velike zvezde. One su tu jer su scenariji i režija dobri, i jer će konačni proizvod biti kvalitetan. Tako su deo glumačke ekipe „Tvin Piksa” bili poznati glumci – Kajl Meklaklan (Linčov tadašnji omiljeni glumac sa kojim je radio „Plavi somot”), Ričard Bejmer („Priča sa zapadne strane”) i Pajper Lori („Keri”). Ali „Tvin Piks” je pre svega bio ansambl serija u kojoj su svi stanovnici Tvin Piksa dobili svoje trenutke da zasijaju. Pa su glumci poput Heder Grejam, Lare Flin Bojl i Bilija Zejna dobili svoju šansu da postanu zvezde, kao i njihov malo stariji kolega Dejvid Dukovni koji je zahvaljujući ulozi tužioca Deniz koji voli da nosi žensku odeću vrlo brzo dobio i svoju seriju „Dosije Iks”.

Ali draž TV serija nije u vremenu koje provodite ispred televizora. To je i period koji prolazi od jedne epizode do druge u kome gledaoci međusobno razgovaraju o događajima kojima su svedočili. Tako je glavno pitanje 90-ih bilo – ko je ubio Loru Palmer. Televizija je postala događaj koji se ne sme propustiti, a „Tvin Piks” je rastao sa tom popularnošću. Sa društvenim mrežama, danas je taj trenutak kolektivnog razumevanja događaja podignut na viši nivo, gde se svaka neizvesna scena čak istog trenutka komentariše i tumači na tviteru i fejsbuku sa ljudima iz celog sveta, a ne samo sa onima koji sede sa vama u dnevnoj sobi. Serije poput „Igre prestola” žive od takvih trenutaka i iščekivanja novih epizoda i sezona.

Dejvid Linč je majstor režije i zato je istu stvar napravio pre 26 godina, kada je snimao veliko finale „Tvin Piksa” – dao je publici materijala za priču i tumačenje naredne dve decenije. Ali sada kada je interesovanje raslo toliko dugo, i kada je pre svega zahvaljujući internetu, broj fanova „Tvin Piksa” postao daleko veći od populacije stanovnika ovog gradića, pitanje je da li oni uopšte žele završetak. Sada kada se serija vraća na male ekrane, ostaje pitanje ko će kao i uvek biti razočaran a ko zadovoljan. Možemo se samo nadati da će novi „put u mračnu šumu” biti u duhu čuvenih reči agenta Kupera: „Nemam ideju gde nas ovo vodi, ali imam osećaj da će to biti divno i čudno mesto”.

Šta očekivati 

Pre skoro deset godina scenarista Mark Frost predložio je Dejvidu Linču da se vrate „Tvin Piksu”, barem nakratko. Linč se složio pod uslovom da smisle priču koja će biti dovoljno zanimljiva i dobra. Na scenariju su radili dve godine, pre nego što je Linč pitao glavnog glumca Kajla Meklaklana da li je zainteresovan za snimanje nastavka slavne serije. Očekivano, glumac je odmah pristao. TV mreža Showtime najavila je novih devet epizoda u aprilu 2015, da bi Linč nakon nekog vremena odustao od projekta. Kada ga je ekipa zamolila da se predomisli, vratio se. Showtime je zatim pristao da sezona ima ipak 18 epizoda. Sam zaplet serije i dalje je dobro čuvana tajna i Linč nije želeo da komentariše šta će se dešavati u novim epizodama osim što je sugerisao da će za priču od velike važnosti biti film „Vatro, hodaj sa mnom” o poslednjih sedam dana života Lore Palmer, koji je snimljen nakon ukidanja serije. Od starih članova ansambla, pored Maklaklana, kao agenta Kupera, poznato je da će igrati i Šeril Li (Lora Palmer), Rej Vajs (Liland Palmer), Šerlin Fen (Odri Horn)… ali i sam Dejvid Linč kao agent Gordon Kol i pomenuti Dejvid Dukovni (transvestit i agent Deniz Brison). Pojedini glumci su umrli, poput Frenka Silve, koji je igrao ubicu Boba, a neki poput Lare Flin Bojl nisu na spisku glumaca (Bojl, koja tumači Donu, najbolju drugaricu Lore Palmer, odbila je da igra u pomenutom filmu, a na spisku nema ni Mojre Keli, koja je u ovom naslovu zamenila). Posebno su zanimljiva nova imena koja će igrati. To su: Monika Beluči, Džon Sevidž, Ešli Džad, Džejms Beluši, Lora Dern, Dženifer Džejson Li, Amanda Sejfred, Edi Veder, Naomi Vots, Tim Rot…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari