U negotinskoj biblioteci predstavljanje “Čarobne melanholije” o karijeri Nede Arnerić 1Foto: Filmski centar Srbije

Negotinska Narodna biblioteka “Dositej Novaković” priuštiće ljubiteljima domaće kinematografije, ali i pisane reči, priliku da se kroz predstavljanje monografije “Čarobna melanholija” autorke Anite Panić upoznaju sa glumačkom karijerom Nede Arnerić.

Ova nova knjiga Filmskog centra Srbije, po svom duhu i sadržaju je jugoslovenska, budući da su autori tekstova o Nedi Arnerić iz celog regiona, a autorka Anita Panić je analitično i s puno zanimljivih detalja predstavila život i stvaralaštvo jedne od naših najvećih filmskih zvezda, dok je za vrhunski izgled ovog bogato ilustrovanog izdanja zaslužan dizajner Borut Vild.

Knjigu čini osam poglavlja: prvo “Film” sadrži sećanja filmskih stvaralaca koji su sarađivali sa Nedom Arnerić, a u drugom „Filmske impresije“ nalaze se tekstovi o Nedi Arnerić koje su napisali Daniel Rafaelić, Veljko Krulčić, Goran Jovanović, Dževdet Tuzlić, Dejan Dabić i Stojan Sinadinov.

“Zvezdana prašina“ je treće poglavlje u kome sabrani članci o glumici objavljivani u brojnim časopisima, knjigama i sajtovima, a poglavlje „Pozorište“ fokusirano je na pozorišnu karijeru Nede Arenrić.

Preostala četiri poglavlja bave se televizijskim ulogama naše istaknute glumice, filmskom i televizijskom filmografijom Nede Arnerić i spisak uloga ostvarenih u pozorištu, kao i spisak nagrada koje je glumica osvojila za svoje filmsko stvaralaštvo.

Monografija Anite Panić obogaćena je brojnim arhivskim fotografijama, od kojih su neke malo poznate široj javnosti, a knjigu je dizajnirao Borut Vild.

Negotincima će “Čarobna melanholija” biti predstavljena u utorak, 12. jula, u Paviljonu u gradskom parku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari