U Nišu otvorena izložba petog ciklusa regionalnog projekta "Prepoznavanje" 1Foto: GSLU

U umetničkom paviljonu u Nišu sinoć je otvorna zložba petog ciklusa međunarodnog regionalnog projekta „Prepoznavanje“, na kojoj su predstavljeni radovi 12 umetnika po izboru šestoro selektora iz šest gradova Srbije, Crne Gore i Bugarske.

Kustosi/selektori (Biljana Grković, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Ljiljana Karadžić i Svilen Stefanov) opredelili su se za radove umetnika Jelene Šalinić Terzić, Nenada Dimitrijevića (Kraljevo), Milene Maksimović Kovačević, Milke Žunjanin (Kruševac), Teodora Vojinovića, Marka Jozovića (Čačak), Nikole Markovića, Miljana Nedeljkovića (Niš), Tijane Vujović, Zorana Živkovića (Crna Gora), Svilena Stefanova, Bogdana Aleksandrova(Bugarska).

“Izložba razmatra niz pitanja koja se tiču umetnika i umetničkog dela u savremenom svetu opterećenog pandemijom, potrošačkom kulturom, i umetnosti između posvećenosti i autonomije i tržišta i estradizacije. U slojevitim radovima tematizuju se različita egzistencijalna pitanja, društvene i socijalne pojave, odnos prema prirodi, uticaj tehnike i tehnologije na svakodnevni život…analiziraju fenomeni sadašnjosti između prošlosti, krize savremenosti i neizvesne budućnosti“, kaže Biljana Grković, autorka i koordinatorka projekta.

Projekat „Prepoznavanje“ pokrenut je 2004. godine kao nacionalni projekat saradnje kustosa i ustanova Umetnička galerija-Narodni muzej Kruševac /nosilac projekta/, Narodni muzej Kraljevo, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak i Galerija savremene likovne umetnosti, Niš.

Već u drugom ciklusu, sa priključenjem Centra savremene umjetnosti Crne Gore iz Podgorice i Nacionalne umetnička akademija iz Sofije, projekat dobija međunarodni karakter.

Promovisanjem i prezentacijom lokalnih scena projekat doprinosi njihovoj valorizaciji kao i procesu decentralizacije u kulturi, povećanju vidljivosti aktuelne regionalne umetničke scene i pospešivanju mobilnosti kustosa, umetnika i umetničkih ideja.

Po svojoj koncepciji i dužini trajanja projekat „Prepoznavanje“ je jedinstven u regionu.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije finansijski podržava projekat.

Izložba „Prepoznavanje 5“ trajaće u Nišu do 7. aprila. Radno vreme Paviljona od 12 do 17 časova.

U drugoj polovini godine izložba će biti realizovana u Bugarskoj i Crnoj Gori.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari