Umro Kirk Daglas u 104. godini 1Foto: Beta/AP Photo/DAB, File

Američki glumac Kirk Daglas, ikona zlatnog doba Holivuda, umro je u 104. godini, saopštio je njegov sin Majkl Daglas.

„Sa velikom tugom moja braća i ja vam saopštavamo da nas je Kirk Daglas napustio danas… Kirk je imao dobar život i za sobom ostavlja filmove za naredne generacije i sećanje na priznatog filantropa koji je radio za opšte dobro i mir u svetu“, napisao je noćas Majkl Daglas na Fejsbuku.

Daglas, rođen 9. decembra 1916. godine kao dete siromašnih roditelja jevrejskog porekla, koji su emigrirali iz Rusije početkom 20. veka, uspeo je da dobije stipendiju i završi akademiju za glumu u klasi sa koleginicom Lorin Bekol.

Ona mu je obezbedila i prvu filmsku rolu, ali tek nakon što je odslužio svoje u Drugom svetskom ratu. Pre toga, igrao je manje uloge na Brodveju.

Rođen kao Išur Danijelovič Demski, kao i mnogi glumci (na primer, pomenuta Bekol) promenio je ime. U filmu „I walk alone“ iz ’48. zaigrao je pored budućeg partnera Berta Lankastera. Snimili su čak osam filmova zajedno, ali nisu bili prijatelji, kako su zbog zajedničke karijere često predstavljani.

Nije bio prijatelj ni sa Džonom Vejnom, sa kojim je igrao u četiri filma. Raspravljali su se jer je Vejn bio republikanac a Daglas demokrata.

Krajem pedesetih sarađuje sa Kjubrikom na dva među najpoznatijim filmovima u karijeri – „Stazama slave“ i „Spartak“.

Tada je na svetlost dana, potpisavši ga pravim imenom i prezimenom na špici filma, ponovo izveo Daltona Tramba, scenaristu sa prokažene Makartijeve „crne liste“. U govoru na ceremoniji dodele Oskara za životno delo upravo to je istakao Stiven Spilberg.

Oskara za glumu, iako nominovan tri puta, nije nikada dobio. Ostao je upamćen po vesternima („Obračun kod O.K. korala“, Dok Holidej), ali i kao negativac.

„Vrlina nije fotogenična“, izjavio je tim povodom. „Šta ima u tome da se bude fin momak? Velika nula sa osmehom za svakoga. Ja sam karijeru napravio igrajući kurvine sinove.“

Najznačajnija civilna nagrada u SAD – Predsednička medalja slobode – uručena mu je 1981.

Daglas sa prvom suprugom, koleginicom Dajanom Dil, ima sinove Majkla (takođe holivudsku zvezdu) i Džoela, a sa En Bajdens ima Pitera, dok im je mlađi sin Erik umro od droge 2004. godine.

Najbolji prijatelj bio mu je Karl Malden. To prijateljstvo trajalo je 70 godina, sve do Maldenove smrti.

Za ovdašnje krajeve vežu ga i anegdote kako ga je jednom Josip Broz, ljubitelj sedme umetnosti, primio pre nego britanskog ambasadora, kao i poseta Sarajevu za vreme Olimpijade kada mu je jedan ugostitelj naplatio 100 dolara za ćevape zbog čega su Sarajlije tog ugostitelja posle bojkotovale. Napisao je deset autobiografskih knjiga.

Neki od najpoznatijih filmova su i „Obračun kod OK korala“, „Šampion“, „Staklena menažerija“, „Želja za životom“, „20.000 milja pod morem“, „Poslednji voz iz Gang Hila“, „Veliko drveće“ i „Sve ostaje u porodici“.

„Mnogo je patnje, tako da imam samo jednu želju, a to je da bude manje netrpeljivosti na svetu“, izjavio je Kirk Daglas povodom svog 102. rođendana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari