"Ustav Republike Hrvatske" premijerno u Leskovcu 1

Novi film istaknutog hrvatskog reditelja i scenariste Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“, pobednik nedavnog 40. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, imaće evropsku premijeru 14. septembra u glavnom programu 9. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE.

Novi Grlićev film, s podnaslovom „LJubavna priča o mržnji“, osvojio je u Montrealu, gde je imao svetsku premijeru, Gran pri Amerika u konkurenciji 21 dela iz celog sveta.

„Ustav Republike Hrvatske“ snimljen je prema scenariju koji su napisali književnik i scenarista Ante Tomić i reditelj Grlić, a glavne uloge igraju Nebojša Glogovac, Dejan Aćimović i Ksenija Marinković. Kako navode autori, film postavlja pitanje da li se neko uronjen u predrasude i mržnju može pretvoriti u normalno ljudsko biće i da li neko takav može ići i korak dalje te pokazati da je ispod ledene maske satkan od ljubavi.

To je priča o četvoro ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih, jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i veri. Verovatno nikada ne bi razgovarali da ih nesreća nije na to naterala i učinila ih međusobno zavisnim. Mučno i bolno oni polako počinju da se otvaraju i međusobno prepoznaju kao ljudi, navedeno je na sajtu filma, koji je koprodukcija je Hrvatske, Češke, Slovenije i Makedonije. Zagrebačka izdavačka kuća Hena com objaviće ovog meseca i knjigu sa scenarijem filma „Ustav Republike Hrvatske“.

Festival LIFFE, koji se održava od 13. do 17. septembra, najavio je ranije među 12 filmova iz regiona u takmičarskom programu i jedan film iznenađenja, a sa Grlićevim filmom selekcija je kompletna.

Program devetog LIFFE otvoriće premijera srpskog filma „Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato“ Srđe Penezića, u kojem glavnu ulogu igra Slavko Štimac, koji je pisao i scenario sa rediteljem, a na otvaranju Festivala biće mu uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju filmske umetnosti u svetu.

Regionalne premijere filma u Zagrebu, LJubljani i Beogradu u planu su za početak oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari