Uz malo šarma obrok postaje vizuelna gozba: Stilistkinja hrane Ivana Finci o životu gastronomskog aranžera 1Foto: Branko Starčević

Da bi hrana i piće koje svakodnevno viđamo na reklamama, u filmovima ili na fotografijama postali umetničko delo brinu se posebni stilisti, a jedna od njih – Ivana Finci, za Danas govori o kreativnom procesu gastronomskog aranžiranja.

Ivana je do sada imala prilike da radi na području bivše Jugoslavije, u Nemačkoj i u Italiji. Ona je stilizovala „Božićnu večeru“ za film Andrije Mardešića i Davida Kapca „Stric“.

Uz malo šarma obrok postaje vizuelna gozba: Stilistkinja hrane Ivana Finci o životu gastronomskog aranžera 2
Foto: Lazar Bogdanović

– Moj rad kao food stilistkinje je da kreiram vizuelno atraktivne i estetski zadivljujuće prikaze hrane za fotografije, snimanje filmova, reklama i događaje. Koristim poznavanje boja, kompozicije i veštine aranžiranja hrane i tehnike iz kuhinja kako bih pretvorila običan obrok u vizuelnu gozbu. Moja misija je da hrana izgleda primamljivo, da očara sva čula i da isprati ritam i tempo šesnaestočasovnog radnog dana u kom svaki kadar sa hranom mora izgledati savršeno. Sve to uz malo šarma, naravno! – pojašnjava Finci.

Proces stilizovanja hrane i pića, kaže, počinje od dogovora sa klijentom, režijom i direktorima fotografije oko generalnog stila i izgleda hrane i namirnica, sve do definisanja pokreta i uloga koju hrana ima u datom projektu.

Uz malo šarma obrok postaje vizuelna gozba: Stilistkinja hrane Ivana Finci o životu gastronomskog aranžera 3
Foto: Sergej Radović

– Kada završimo taj kolektivni deo procesa, na meni je da organizujem tehnike kojima ću se služiti – da li ću koristiti kakve materijale koji nisu jestivi ili ću se služiti samo jestivim materijalima, kako ne bih otrovala nikoga na setu… Svaki projekat iziskuje specijalnu listu opreme i namirnica i na svakom snimanju moram organizovati kuhinju koja je specifično napravljena za potrebe tog snimanja – pojašnjava ona.

Najveći deo posla, kako kaže, ode na pripremu i na definisanje količine namirnica koje su uredno složene i pripremljene za potrebe svakog kadra dan unapred.

Upitana na koji način proces stilizovanja hrane i pića oscilira između gastronomije i umetnosti, ona odgovara da koristi principe gastronomskog iskustva u kreiranju vizuelne privlačnosti.

– Kombinujem kulinarske tehnike i veštine sa estetskim principima kao što su: boje, kompozicija i ravnoteža. Na taj način hrana postaje umetničko delo koje se može videti, ali isto tako i jesti, uživajući u njenom ukusu – objašnjava Ivana.

Uz malo šarma obrok postaje vizuelna gozba: Stilistkinja hrane Ivana Finci o životu gastronomskog aranžera 4
Foto: Ivona Živulj

No, iako stilista za hranu nije česta pozicija u kinematografiji, Finci ima iskustvo rada na filmu. Bila je zadužena za izgled namirnica u ostvarenju „Stric“ u kome uloge tumače naši eminentni glumci, a u kome je i sama hrana „odigrala“ značajnu ulogu, ključnu za atmosferu filma.

Uz malo šarma obrok postaje vizuelna gozba: Stilistkinja hrane Ivana Finci o životu gastronomskog aranžera 5
Foto: Milos Jacimovic

– Imala sam priliku da ispunim svoj san. Pre dve godine su me režiseri Andrija Mardešić i David Kapac pozvali da stilizujem hranu na setu filma „Stric“ sa Mikijem Manojlovićem, Goranom Bogdanom, Ivanom Roščić i Rokom Sikavicom u glavnim ulogama. U ovom psihotrileru se Božićna večera i proces kuvanja pojavljuje svakodnevno i hrana je imala značajnu ulogu u oslikavanju emotivnog i mentalnog stanja majke koju je glumila Ivana Roščić. Zanimljivo mi je da sam u procesu rada na filmu imala potpuno drugačiji pristup stilizovanju hrane u odnosu na stilizovanje hrane za potrebe reklama, zbog toga što sam se osećala kao da ta moja večera glumi jednu od uloga – pojašnjava Ivana.

Uz malo šarma obrok postaje vizuelna gozba: Stilistkinja hrane Ivana Finci o životu gastronomskog aranžera 6
Foto: Milos Jacimovic

Ona se nada da će ponovo moći da posmatra hranu na taj način i učestvuje u još nekom snimanju filma.

Život u ovom poslu, prema njenim rečima, uzbudljiv je i dinamičan.

– Putujem na različite lokacije za snimanja, sarađujem sa kreativnim ljudima i raznim brendovima. Imam priliku da radim na brojnim projektima, od reklama i filmova, do kulturnih događaja. Omiljeni deo mi je što je svaki projekat poseban i nosi nove izazove – kaže stilistkinja.

Kao jedno od najvećih postignuća u svom dosadašnjem radu izdvaja saradnju sa njenim glavnim uzorima iz industrije snimanja hrane i pića – Studio Effectiv Team SFX iz Hamburga, koji su jedni od vodećih na svetu za kreiranje specijalnih efekata sa hranom i pićem.

– Njihov rad je jedan od glavnih razloga zašto sam kročila u svet stilizovanja hrane – iskrena je Ivana.

Uz malo šarma obrok postaje vizuelna gozba: Stilistkinja hrane Ivana Finci o životu gastronomskog aranžera 10
Foto: Katarina Ilisikovic

Na pitanje kako Srbija stoji na ovom planu, ona ukazuje da se tržište razvija.

– Sve se više prepoznaje značaj estetike hrane, a uz to se razvija i tržiste dizajna i snimanja. Što se tiče naše gastronomske scene, ona je sve bogatija i kreativnija, te se time stvara prostor za dalji razvoj i inovacije – kaže Ivana.

Inspiracija za stvaranje, pojašnjava, dolazi iz različitih izvora – prirode, umetnosti, istorije, kulture i putovanja.

– Volim da se krećem kroz „ukuse sveta“, istražujem lokalne tržnice, upijam mirise i slušam priče ljudi koji su posvećeni hrani. Ne znam šta bih zapravo stavila na prvo mesto – sve mi je podjednako bitno. Razmišljam o kontrastima, balansu i harmoniji boja i tekstura, i smišljam kako to da prenesem u svoj food styling. Uzimam u obzir, naravno, ukuse sastojaka kako bih postigla skladan doživljaj hrane – objašnjava Ivana Finci kreativni proces svog rada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari