Uzrok smrti dive i dalje spekulacija: Danas bi Natali Vud napunila 85 godina 1Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Danas bi glumačka diva Natali Vud, čije je pravo ime Natalija Nikolajevna Zaharenko, napunila 85 godina.

Kako Index.hr podseća, umrla je u 42. godini, a njena smrt je i danas uzrok brojnih spekulacija i teorija zavere.

Proslavila se ulogom u filmu Buntovniku bez razloga, a gledaoci su je primetili i u filmovima Čudo u 34. ulici, Zapadna priča i Tragači. Imala je buran ljubavni život, a njenu najveću ljubav – glumca Roberta Vagnera, mnogi i danas smatraju njenim ubicom, iako za to nema dokaza.

Uzrok smrti dive i dalje spekulacija: Danas bi Natali Vud napunila 85 godina 2
„Rebel Without a Cause“ Foto: Warner Bros. / Hollywood Archive / Profimedia

Natali je svoje prve glumačke korake napravila kao devojčica, a njena majka ruskonja Marija Stepanovna, snažno je želela da njena ćerka postane zvezda. Mnogi su u agresivnoj prirodi njene majke videli razlog kasnije Nataline zavisnosti od alkohola i droga.

Ljubav sa Vagnerom rodila se kada su još bili deca. Natali je navodno kao desetogodišnjakinja rekla da će se udati za osam godina starijeg glumca, dok ju je on primetio tek kada je kao tinejdžerka snimala Buntovnik bez razloga. Kada je imala 18 godina, započeli su vezu, venčali se godinu dana kasnije, a godinu dana potom razveli.

Uzrok smrti dive i dalje spekulacija: Danas bi Natali Vud napunila 85 godina 3
Foto: Warner Bros. – Beachwold Productions / Christophel Collection / Profimedia

Buran brak sa Vagnerom

Nakon toga, Natalie se udala za britanskog producenta Ričarda Gregsona, sa kojim je dobila ćerku Natašu. Navodno ju je prevario sa sekretaricom, pa se taj brak brzo završio. Nakon razvoda, Vud se vratila Vagneru, venčali su se 1972. godine, a 1974. dobili su ćerku Kortni Vagner.

Njihov brak je bio veoma turbulentan, ali su ostali zajedno do njene smrti 1981. Postala je zavisna od alkohola, a navodno je doživela psihički slom zbog stalnog upada javnosti u njen privatni život. Dok je snimala Brainstorm 1981. godine, zbližila se sa kolegom glumcem Kristoferom Vokenom, prijateljem njenog muža.

Prvobitno nesrećan slučaj, da bi 30 godina kasnije istraga bila ponovo otvorena

Njeno beživotno telo pronađeno je kako pluta u blizini kalifornijskog ostrva Santa Katalina. Veče pre nego što je pronađena mrtva provela je u društvu Vagnera i Vokena, večerajući i pijući na ostrvu i na jahti usidrenoj u zalivu. Njena smrt je tada proglašena nesrećnim slučajem, ali je 30 godina kasnije istraga ponovo otvorena.

Tada se javila svedokinja Merilin Vejn, koja je navodno čula Vud kako vrišti pre smrti. „Prozor moje kabine je bio otvoren. Probudio me je ženski glas koji je vikao u pomoć, probudio je dečka Džona i mene: ‘Pomozite mi, molim vas, neka mi neko pomogne, davim se.’ Čuli smo to nekoliko puta“, rekla je Merilin u izjavi policiji.

Njen dečko je uperio svetlo prema mestu odakle su dopirali vriskovi, ali oni ništa nisu mogli da vide. Merilin tvrdi da je zvala obalsku stražu, ali se niko nije javio. Pozvala je i šerifa koji je rekao da će poslati helikopter, ali niko nije došao. Takođe je rekla da je čula muški glas koji je dolazio iz pravca gde se nalazio brod Splendor, koji je govorio: „Sačekaj, dolazimo po tebe“. „Ubrzo nakon toga, vika je prestala“, rekla je ona.

Uzrok smrti dive i dalje spekulacija: Danas bi Natali Vud napunila 85 godina 4
Foto: Warner Bros. Pictures / AFP / Profimedia

Njena sestra optužila je Kirka Daglasa za seksualno zlostavljanje Natali

Denis Davern, skiper čamca na kojem je bio čuveni trojac, rekao je da je ljutiti Robert Vagner razbio flašu vina i viknuo na Kristofera Vokena: „Hoćeš da j*beš moju ženu?!“ nakon čega se Voken povukao u svoju kabinu i nije bio prisutan kada je Natali nestala. Kapetan je takođe rekao da se posebno seća jedne rečenice: „Vagner je rekao Natali: ‘Odj*bi sa mog broda’.

Nekoliko minuta kasnije kapetan je odlučio da proveri da li je sve u redu. Na palubi je zatekao „znojavog, zajapurenog, uznemirenog i raščupanog“ Vagnera koji mu je rekao da je Natali nestala i da je potraži na brodu.

Davern nastavlja u svom svedočenju: „Odmah sam hteo da pozovem pomoć i da upalim reflektore, ali mi je Vagner rekao da to ne radim i da čekam, možda će se vratiti. Mislio sam da je možda video Natali kako odlazi u gumenjaku, ali sam se setio da to nikada ne bi uradila sama, ni danju ni noću. Nije znala kako da upravlja.

Voken nikada nije javno govorio o toj noći, a nakon Nataline smrti, Vagner je preuzeo brigu o Nataši, ćerki koju je Vud imala sa Gregsonom. Natalina sestra je rekla da se Vud oduvek plašila duboke vode, jer je vračara rekla njenoj majci da će se udaviti.

Njena sestra je nedavno u svojim memoarima iznela oštre optužbe protiv glumačke legende Kirka Daglasa, potvrđujući jednu od najstarijih holivudskih glasina. Naime, prema njenoj knjizi, njihova majka je tada 16-godišnju Natali odvezla u zamak Marmont da upozna Kirka. Kada se Natalie vratila sa zabave, bila je raščupana i uznemirena. Natalie se tek kasnije poverila svojoj sestri, otkrivši da ju je Kirk seksualno zlostavljao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari