Višeminutne ovacije za "Magbeta" 1foto Dragana Udovičić

U okviru Festivala Grad teatar u Budvi, koji se ove godine održava pod sloganom Osvajanje slobode, 16. avgusta premijerno je, pred punim gledalištem odigrana predstava Magbet po delu Viljema Šekspira, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića.

Reč je o centralnom događaju ovogodišnjeg, 36. izdanja tog festivala, koji je publika s nestrpljenjem očekivala, i sipratila ga višeminutnim ovacijama kojima je pozdravljena celokupna ekipa. Magbet, koji je reprizno izveden i sinoć u Mediteranskom sportskom centru, na repertoaru će biti i 18. i 19. avgusta.

Reč je o najkraćoj, verovatno i najkrvavijoj Šekspirovoj tragediji, ujedno i jednoj od najpopularnijih Šekspirovih drama za izvođenje. Prvi put izveden 1611, komad govori o ubistvu kralja, i događajima posle njega. Istorijski podaci u ovom delu dolaze iz uobičajenih izvora elizabetinskog vremena, pretežno Holinshedove hronike, ali samo delo ima veoma malo veze sa istorijskim podacima koji pokazuju da je kraljeubica bio divljenja vredan i sposoban vladar. Magbet ne važi za Šekspirovu najsloženiju pozorišnu predstavu, ali je svakako jedna od njegovih najmoćnijih i emocionalno najintenzivnijih drama. Iza pozorišnih kulisa za ovu predstavu važi da je ukleta te mnogi sujevjerni glumci ne žele ni da spominju njeno ime, nazivajući je jednostavno škotskom predstavom. Ipak, budvanska premijera pokazala je da je Šekspirov Magbet daleko od ukletog, s obizrom da je ovo hrabro i rizično tumačenje Šekspirovog dela donelo cjelokupnoj ekipi predstave višeminutni aplauz i ovacije nakon premijernog izvođenja. „Magbet je jedan od onih komada za koji se godinama spremate, ali ga se i bojite“, kazao je Milivojević. „Kao što Magbet priželjkuje da ubije kralja, ali se i boji tog ubistva, tako sam i ja ušao u ovo iz osećanja da bismo mogli da ponudimo jedno potpuno novo tumačenje, u smislu da ga rasklopimo i sastavimo na neki novi način, a da sačuvamo strukturu. U procesu rada on je bio jedno istraživanje vezano za snove. Onog časa kad mu veštice saopšte proročanstvo, za njega život postaje košmar i ideja čitave predstave je taj košmar. Ako želite da pričamo i ovome što danas živimo, dijagnoza ovog sveta poprilično bi bio jedan košmar“, dodao je on konstatujući da je zadovoljan nakon premijere.

Koprodukcija

Predstava Magbet nastala je u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta, novosadskog Srpskog narodnog pozorišta , Novosadskog pozorišta / Újvidéki Színház i inđijskog ITAKA Art centra sa Gradom teatrom Budva. Igraju Anica Petrović, Nevena Nerandžić, Maja Stojanović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branislav Jerković, Arpad Mesaroš, Marko Marković, Milan Zarić, Sonja Isailović, Pongo Gabor i Ivana Pančić. Scenografiju potpisuju reditelj Nikita Milivojević i Željko Piškorić, kostimografkinja je Jelena Stokuća, kompozitor Dimitris Kamaratos, a koreografkinja Amalija Benet. Magbet će beogradsku premijeru imati 29. septembra na secni BDP, a novosadsku u oktobru u SNP, u okviru Šekspir festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari