Kultura

Vlada razrešila direktora Narodnog pozorišta Dejana Savića

Vlada Srbije na današnjoj sednici razrešila je dužnosti upravnika Narodnog pozrišta u Beogradu Dejana Savića, na lični zahtev.

Foto:Miroslav Dragojević

Za vršioca dužnosti upravnika Narodnog pozorišta imenovana je rediteljka Ivana Vujić, saopštila je Vlada Srbije.

Predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta (NP) Aleksandar Gatalica pre nekoliko dana je odlučio da podnese ostavku na tu funkciju.

Kazao je da situacija u Narodnom pozorištu „odavno nema nikakve veze sa umetnošću i teatrom i da se na ovaj potez odlučio pošto je učinio poslednji napor da se štrajkači vrate razgovorima i da se inicira sastanak s predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja“.

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić smenio je 15. oktobra Željka Hubača sa mesta direktora Drame, što je naišlo na oštru reakciju brojnih umetnika i članova ansambla Drame koji su, izražavajući protest, zatražili Savićevu smenu.

Savić je izjavio da neće podneti ostavku i da je njegov mandat u rukama Vlade Srbije, a premijerka Ana Brnabić je, komentarišući krizu u nacionalnom teatru, poručila da funkcije sa sobomnose i odgvornost.

„Ne može se reći „Vlada me je postavila, Vlada nek me smeni“, izjavila je Brnabić povodom situacije u Narodnom pozorištu i zahteva za smenu upravnika Dejana Savića i poručila da, ako neko prihvati funkciju u Upravnom odboru, mora da prihvati i odgovornost.

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Komentari (5)

Ostavite odgovor

* Sva polja su obavezna

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Pao je prvi stubić tiranija. Bravo glumci i svi ljubitelji kulture. Nekultura je počela da izlazi na vrata. Krunulo je. Jedan kolac je ispao ostali će da se polako rasklimataju.

  2. KAKO JE OVO ODURNO I ZASTRAŠUJUĆE,,.Premijerka se ,nadala,, da će se,,situvacija,,,već,,smiriti,i,,,da ONA NEĆE MORATI DA,,INTERVENIŠE,I BEZ ,,,GLUMAČKOG, PROTESTA,.I GLE,,ČUDA TA ISTA ,,,SPONTANO,,ODREŠILA GA ,DUŽNOSTI,. MOŽE li se bar uskorije vreme AKO NE SADA, USVOJITI PRAVILO A NE,,IZUZETAK, da LUMIŠTE IMA I MORA DA IMA GLAVNI UTICAJ NA IZBORE NJIHOVOG UPRAVNIKA,,INAČE USVOJENOM,,SREĆOM,, po pravilu ,,slučajevi će se ,,slučajno,,preseliti u neku drugu,ovako srozanu instituciju kulture,.