Vlada usvojila Strategiju razvoja kulture od 2020. do 2029. godine 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević (arhiva)

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Strategiju razvoja kulture Srbije od 2020. do 2029. godine sa Akcionim planom, čiji je nacrt predložilo Ministarstvo kulture i informisanja, saopštilo je to ministarstvo.

„Usvajanje ovog dokumenta od izuzetnog je značaja za kulturu Srbije, imajući u vidu da naša zemlja nikada u istoriji nije imala strateški dokument koji uređuje ciljeve i prioritete razvoja u oblasti kulture.
Strategijom se planski i sistematski reguliše javni interes u oblasti kulture i određuju strateški prioriteti razvoja kulture u navedenom desetogodišnjem periodu. Dokument sadrži opredeljenja Srbije i definiše opšti državni i nacionalni interes u kulturi“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Strategijom se, kako dodaju, definiše srpsko kulturno jezgro i srpski kulturni prostor koji ne podrazumeva samo teritoriju države Srbije, već i prostor na kome je srpski narod tokom istorije ostavio tragove materijalne i nematerijalne kulturne baštine i samim tim se srpski kulturni prostor preklapa sa drugim prostorima.

Naglašavaju da Akcioni plan, kao sastavni deo Strategije, predviđa način ostvarivanja postavljenih, jasnih ciljeva, koji obuhvataju: promišljenu zakonodavnu aktivnost i odgovornu kadrovsku politiku; zatim opredeljenost za zaštitu i negovanje nacionalne kulture; zaštitu kulturnih prava nacionalnih manjina i drugih osetljivih društvenih grupa i unapređenje uzajamnog razumevanja.

Takođe, Akcioni plan podrazumeva široku dostupnost kulture i ravnopravno učešće u kulturnom životu; razvoj kulturnih potreba građana, posebno dece i mladih, naročito putem medija; zaštitu i vrednovanje kulturnog nasleđa kao neobnovljive i jedinstvene zaostavštine, podsticanje i promovisanje umetničkog stvaralaštva kao slobodnog izraza ljudskog duha; kao i aktivno učešće u međunarodnoj kulturnoj razmeni i doprinošenje ugledu zemlje u svetu; savremene modele finansiranja i shvatanje kulture i kao značajnog privrednog potencijala.

Ministarstvo kulture i informisanja očekuje da će Strategija u najskorijem roku biti usvojena i u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari