Vladimiru Pištalu ovogodišnja Nagrada "Borisav Stanković" 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Ovogodišnji dobitnik Nagrade „Borisav Stanković“ za celokupan književni opus je književnik i direktor Narodne biblioteke Srbije, Vladimir Pištalo.

Nagradu dodeljuje Književna zajednica „Borisav Stanković“ u Vranju, a njen urednik, Miroslav Cera Mihailović, rekao je da je odluku o laureatu za tekuću godinu doneo žiri čiji je predsednik prof. dr Mile Lompar, a članovi prof. dr Slađana Jaćimović i dr Aleksandar Laković.

Pištalu će nagrada biti uručena završnog dana manifestacije „Borina nedelja“, 29. marta.

Vladimiru Pištalu ovogodišnja Nagrada "Borisav Stanković" 2
Miroslav Cera Mihailović, foto: Dušan Pešić

Žiri je, u obrazloženju svoje odluke o Pištalu kao ovogodišnjem dobitniku, naveo da se „u prozi Vladimira Pištala, bilo da je romaneskna ili esejistička, bilo da je potpuno nadahnuta maštom ili ima dokumentarnu podlogu, biografsku ili autobiografsku, iza lakoće promišljanja i preispitivanja, iza prividne stilske ležernosti, krije nesumnjivo životno i čitalačko iskustvo, iskustvo razmišljanja i proživljavanja, gledanja i sameravanja, saznavanja i budne radoznalosti“.

„Nju određuje paradoksalni doživljaj života između svetova, istovremenog osećaja pripadanja i nepripadanja, koji je iskosio perspektivu pisanja o opštim pitanjima, istorijskim ličnostima, naučnicima i vladarima, gradovima ili prizorima, pa je stvorio neprestano preispitivanje i prožimanje strane i sopstvene kulture, američkih, evropskih i srpskih mitova i zabluda, sadašnjosti i prošlosti, nostalgije i prihvatanja“, naveo je živi u svojoj odluci.

Podsetimo, prvi dobitnik Nagrade „Borisav Stanković“ je Milorad Pavić, a prošlogodišnji Petar Sarić.

Vladimiru Pištalu ovogodišnja Nagrada "Borisav Stanković" 3
Foto: Dušan Pešić

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari