Vranje: Prva lutkarska predstava u produkciji 1

Naš ansambl je u ovoj kalendarskoj godini izveo jednu premijeru na večernjoj sceni, a reč je o Molijerovom „Žorž Dandenu“, u režiji Nemanje Savkovića, što je posle sedam decenija povratak francuskog klasika pred našu publiku.

Na ovaj način želeli smo da obogatimo repertoar i dodatno povećamo stilsku i žanrovsku raznovrsnost u skladu sa našim narednim planovima, a prema scensko-tehničkim uslovima koje posedujemo u novoj zgradi – objašnjava na početku razgovora Bojan Jovanović, umetnički direktor Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju, koji je ujedno i glumac u ovdašnjem teatru i najavljuje – I u narednoj sezoni nastavićemo da se bavimo klasikom. Radićemo na tekstu „Okamenjeno more“ Velimira Lukića čiju režiju će potpisati Stevan Bodroža. Ideja je da to bude dramski diptih koji će činiti Lukićev tekst i Euripidov antički tekst „Trojanke“. Dramatizaciju radi Aleksandra Jovanović, dramaturškinja našeg pozorišta „Bora Stanković“, koja je odnedavno stalni član ovog ansambla, što je takođe novina jer do sada nismo imali dramaturga.

* Očekuje vas i prva saradnja u produkciji jedne lutkarske predstave sa autorima iz Bugarske.

– Krajem maja počinjemo sa radom na dugoočekivanoj lutkarskoj predstavi „Nerođena devojka“, čiji su autori Darko Kovačovski (tekst, režija, izrada lutki) i Nađa Vasileva (scenografija, kostim i izrada lutki) iz Sofije. Ovo će biti veliki izazov za ansambl, s obzirom na to da nikada nismo radili  jednu lutkarsku predstavu. Postavljanjem ove predstave želimo da obogatimo repertoar dečije scene i najmlađoj publici ponudimo potpuno drugačiji sadržaj od onog na koji su navikli svih ovih godina. Vranje nema specijalizovano dečije pozorište i zbog toga je obaveza pozorišta „Bora Stanković“, kao jedinog pozorišta u gradu da, poput večernje scene, i najmlađoj publici ponudi što raznovrsniji i nadasve kvalitetan sadržaj.

* Kontinuirano radite i na potpuno novom konceptu Festivala „Borini pozorišni dani“, koji će biti održani na jesen.

– U toku su dogovori za 41. Festival „Borini pozorišni dani“. Selektor festivala će, kao i prošle godine, biti teatrolog Slobodan Savić. Usvojen je novi pravilnik festivala, koji predviđa podizanje festivala na viši nivo, kako u organizacionom, tako i u kvalitativnom smislu. Festival će dobiti pun format, sa stručnim žirijem, nagradama za najbolju predstavu, glumačka ostvarenja, pozorišnim novinama, bogatim pratećim programom, čime će biti zaokružen  proces unapređivanja festivala, koji je započet 2009. godine a onda bio prisilno prekinut kada je u požaru izgorela zgrada pozorišta. Lokalna samouprava pruža veliku podršku u organizaciji i finansiranju festivala, a njegov kvalitet i važnost prepoznaje i Ministarstvo kulture, koje redovno podržava festival preko konkursa za savremeno stvaralaštvo. Ove godine ta podrška će biti milion dinara.

* Uprkos pandemiji i epidemiološkim merama, publike u vranjskom pozorištu je sve više, naročito kada su u pitanju predstave na dečjoj sceni.

– Zadovoljni smo posetom, s obzirom na sve okolnosti i stalno menjanje mera u odnosu na epidemiološku situaciju. Poštujemo sve propisane mere i publika ih se od prvog dana pridržava, tako da na sreću nije bilo slučajeva  zaražavanja u pozorištu, kako publike, tako i zaposlenih. Svake nedelje sa radošću igramo predstave za decu koje podjednako gledaju najmlađi, ali i njihovi roditelji, što nas posebno veseli.

Nagrade za „Čarobnjaka“

Na upravo završenom Festivalu profesionalnih pozorišta za decu Srbije „Mali Joakim“, koji je održan u Gračanici, predstava „Čarobnjak iz Oza“, u produkciji našeg teatra, osvojila je dve nagrade, za najbolju originalnu scensku muziku (Bratislav Bata Zlatković) i specijalnu nagradu za dizajn svetla (Radomir Stamenković). Ova predstava će 27. maja učestvovati na još jednom festivalu. Reč je o „Zimskom pozorišnom festivalu za decu“ u Aleksincu, koji je zbog pandemije pomeren za maj mesec iako se tradicionalno održava u januaru – kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari