Vukosavljević: Delo Paskaljevića zauvek ostaje deo srpske filmske istorije 1Vladan Vukosavljević Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je večeras, povodom smrti reditelja Gorana Paskaljevića, da je srpska kultura ostala siromašnija za još jedno veliko ime.

Vukosavljević je u telegramu saučešća porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima u Srbiji i širom sveta, naveo da je Paskaljević obogatio srpsku i svetsku kinematografiju brojnim kvalitetnim filmovima i svojevrsnim rediteljskim rukopisom.

„Srpska i nekada jugoslovenska filmska publika decenijama je bila ponosna na svog praškog đaka i ostvarenog talenta a Paskaljević joj je to obilato vraćao filmovima kojima joj je grejao dušu, vrline slikao ljubavlju a mane humorom i suptilnom ironijom“, naveo je Vukosavljević.

U telegramu saučešća se navodi i da će „uvek nasmejani i vedri lik Gorana Paskaljevića i njegovo značajno delo zauvek ostati amblematični deo srpske filmske istorije ali i kulture u celini“.

„Paskaljević je tananim senzibilitetom, tiho ali snažno i ubedljivo tkao svoju filmsku poetiku i oslikavao svoje junake i njihovu epohu kritički, ali bez jetkosti, kao mudri čovekoljubac“, napisao je Vukosavljević u telegramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari