Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh i predstava „Bilježnica Robija K“ 5. oktobra u Ateljeu 212 1Foto promo/kazalistekerempuh.hr

Na Velikoj sceni „Mira Trailović“ Ateljea 212, u sredu, 5. oktobra u 20 časova, gostuje Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba sa predstavom Bilježnica Robija K, po istoimenoj knjizi Viktora Ivančića, u režiji Marine Pejnović.

U sklopu Kerempuhove inicijative, angažmana i afirmacije mlađe generacije reditelja, perspektivna Marina Pejnović je adaptirala i postavila na scenu kultno delo priznatog novinara i publiciste, najpoznatijeg kao jednog od osnivača satiričko-političkoga nedeljnika Feral Tribune, koji je u nizu decenija bio jedan od najvažnijih i najuglednijih u regionu.

Iz Kerempuha podsećaju da je podjednako slavna i satirička kolumna pisana u formi dnevnika splitskoga dečaka Robija K., autorovog alter-ega i bespoštednoga svedoka nebrojenih apsurda hrvatske svakidašnjice, a ona će ovoga puta svoj ironijski odmak i začudnu dečju vizuru ostvariti na sceni poetski i tematski bliskoga satiričkoga teatra.

Prilagođavanje feljtona pozorišnom mediju, kako je istaknuto u najavi za predstavu, rastvorila je jedan ludistički mozaik pomaknutog i grotesknog univerzuma s nestabilnim, a ipak prepoznatljivim karakterima, razbarušenim dijalektalnim i lokalnim govorom, kao i mnogobrojnim aktualnim društveno-političkim temama koje postaju gorko smešne kada se pretvore u situacije na samom rubu apsurda.

Predstava Bilježnica Robija K. pozorišna je igra koja nikad do kraja ne zakoračuje u teatarsku iluziju, ne dopuštajući gledaociima da zaborave na stvarnost koja ih maljem udara po glavi.

Od nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog vaspitanja, u svetlosti talasa iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, naših” i njihovih”..

Sve do taloga prošlosti, ratova i različitih -izama. Robi K., kao promatrač, svedok burnih vremena i neizbežni mali zafrkant, otvara nam vrata u duhovit i okrutan svet koji je njegov koliko je i naš.

U predstavi igraju Josip Brakus (Robi K.), Linda Begonja (Mama, Smilja) , Filip Detelić (Tata, Učenik), Matija Šakoronja (Učenik, Roditelj, Lik u redu u banci, Plutajući Sirijac), Željko Königsknecht / Dražen Čuček (Dida) i Ana Maras Harmander (Učenica, Roditelj, Dića, Teta u Banci, Gospa, Turistica iz Beograda).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.