Žarko Laušević, uloge po kojima ćemo ga zauvek pamtiti 1foto: Youtube Screenshot

Žarko Laušević je preminuo u 64. godini, a iza sebe je ostavio veliki broj uloga, kako na filmu, tako na televiziji i u pozorištu.

Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu „Progon“. Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima „Savamala“ i „Direktan prenos“. Ipak, njegova prva prava zvezdana godine je bila 1986. jer je tada zaigrao u kultnoj seriji o pitomcima popravnog doma „Sivi Dom“ kao i naslovnu ulogu u filmu „Šmeker“ Zorana Amara.

Postaje jedan od glumaca koji dobija glavne uloge o kojima se priča. U narednom periodu glumi u više od dvadeset filmova i televizijskih serija. „Svečana obaveza“, „Dogodilo se na današnji dan“, „Oficir s ružom“, „Braća po materi“, „Original falsifikata“.

Posebna je svakako i uloga u filmu Boj na Kosovu gde je glumio Miloša Obilića.

Žarko Laušević, uloge po kojima ćemo ga zauvek pamtiti 2
foto: IMDB

Devedesetih glumi u filmovima „Bolje od bekstva“, „Kaži zašto me ostavi“, „Nož“.

Posle više od decenije pauze vraća se na veliko platno ulogom beskućnika u filmu „Smrdljiva bajka“ (2015) a zatim i na TV-u tumači princa Đorđa Karađorđevića u seriji „Senke nad Balkanom“ (2017).

Na Televiziji poslednjih godina pronalazi svoj dom ali i upečatljive priče i uloge. Prvo se predstavio 2018. godine ulogom Aćima Katića i seriji Koreni. Igrao je i u Državnom službeniku (2019-2020), Ime naroda (2020), Aleksandar od Jugoslavije (2021), Kalkanski krugovi (2021), Vreme zla (2021), sa nekoliko izleta i u film.

Tumačio je ulogu u filmu Raše Andrića „Leto kad sam naučila da letim“ i „Heroji“ (2022) Gorana Nikolića. Poslednju ulogu ostavrio je u filmu Radoša Bajića „Heroji Halijarda“ gde tumači Kostu Jovića (2023).

Žarko Laušević je bio član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava. U tom pozorištu je odigrana i predstava Sveti Sava Siniše Kovačevića 1990. godine, koja je bila prekinuta zbog toga što su neki ljudi bili isprovocirani njenim sadržajem.

„Dogodio se jedan od najmračnijih događaja u istoriji jugoslovenskog teatra. Vojislav Šešelj, lider Radikalne partije, pojačan sa jednim bivšim popom, Žarkom Gavrilovićem i njegovom Svetosavskom strankom, divljački su prekinuli moju predstavu i onemogućili njeno izvođenje“ – zabeležio je u svojoj knjizi poznati glumac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari