Zastrašujući raj Čarlsa Simića, provokativne političke studije i literatura bez kompromisa: Arhipelag na 66. Beogradskom sajmu knjiga 1Foto privatna arhiva

Arhipelag će na 66. Beogradskom sajmu knjiga predstaviti knjige objavljene u proteklih deset meseci, kao i čitav jedan festival pisaca iz različitih žanrova savremene književnosti, istoriografije, političke teorije, ekonomije i psihologije.

Između dva Sajma knjiga u Beogradu Arhipelag je objavio preko trideset novih knjiga, kao i čitav niz ponovljenih izdanja knjiga koje su u prethodnom periodu doživele veliko interesovanje čitalaca.

Sajamsku premijeru doživeće knjiga sećanja velikog američkog pesnika i esejiste srpskog porekla Čarlsa Simića „Zastrašujući raj“. Simić se seća detinjstva u okupiranom Beogradu, posleratnog Beograda u kome je odrastao, odlaska u SAD i prvih godina „američkog života“, potom služenja vojske u američkim jedinicama u Nemačkoj i Francuskoj ranih šezdesetih, kao i ulaska u poeziju i uzbudljive i jedinstvene pesničke karijere.

Stranice posvećene okupiranom Beogradu u Drugom svetskom ratu neke su najboljih stvari napisanih u književnosti na tu temu.. Pisac se u ovim memoarima ne divi ni sebi, ni proživljenom vremenu, već piše iz prve ruke o onome čega se seća i o onome što smatra da valja da bude zapamćeno.

Tri velike studije o savremenoj politici, društvu, medijima i novim modelima upravljanja društvima i političkim tokovima obeležiće ovogodišnji sajamski nastup Arhipelaga.

Zastrašujući raj Čarlsa Simića, provokativne političke studije i literatura bez kompromisa: Arhipelag na 66. Beogradskom sajmu knjiga 2

Knjiga Sergeja Gurijeva i Danijela Trajsmana „Spin diktatori“ možda je najznačajnija i najprovokativnija politička studija današnjeg doba. „Spin diktatori“ su knjiga o novom ruhu tiranije u 21. veku.

Gurijev i Trajsman pokazuju zašto su stare diktatore koji su vladali strahom i fizičkom represijom zamenili novi spin diktatori koji vladaju propagandom, poluinformacijama, javnom konfuzijom i spinovima. Knjiga „Spin diktatori“ prevedena je na sve veće svetske jezike i izazvala je ogromnu pažnju međunarodne javnosti.

„Spin diktatori“ detaljno analiziraju izvore političke spin diktature, ali i samu tehniku vladanja novih autoritarnih vladara, u proglašeni su za „jednu od najboljih knjiga objavljenih u 2022. godini“ u izborima nekoliko vodećih svetskih novina i magazina.

Knjiga Vladimira Ribića „Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine“ kapitalna je studija o političkim događajima koji su obeležili noviju političku i društvenu scenu Srbije.

Zastrašujući raj Čarlsa Simića, provokativne političke studije i literatura bez kompromisa: Arhipelag na 66. Beogradskom sajmu knjiga 3
Foto promo Arhipelag

Nastala na osnovu dugogodišnjih istraživanja dokumenta, građe i izvora, uključujući i srpsku i jugoslovensku štampu iz osamdesetih i prve polovine devedesetih godina, ova knjiga detaljno analizira kako je nastala Antibirokratska revolucija i koje su njene posledice, zbog čega su u Srbiji krajem osamdesetih odložene društvene i političke promene, kao i na kojim je osnovama nastala srpska opozicija početkom devedesetih.

Veliko istraživanje o sudbini medija u savremenim hibridnim režimima i o potiskivanju medijskog pluralizma usled uspona kompetitivnog autoritarizma u savremenoj Evropi predstavljeno je u obimnoj knjizi Irine Milutinović „Hibridni mediji i hibridni režimi“.

Zajedno s knjigama „Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine“ i „Spin diktatori“, ova knjiga predstavlja uslovnu i važnu celinu sačinjenu od dragocenih tumačenja o savremenoj prirodi politike i društva, medija i javnosti, upravljanja i kontrole.

Među sajamskim premijerama Arhipelaga naći će se knjige priča Srđana V. Tešina „Crna Anđelija i druge zverske priče“, i Veselina Markovića „Preimućstva kruga“, kao i romani Ratka Dangubića „Pepeljuga umire“ i Nikole Šante „Zlatno zvonce“.

Drama Vide Ognjenović „Poetesa govori o Milici Stojadinović Srpkinji“, o njenom životu i poeziji, o epohi u kojoj se javila i o razlozima zašto je posle kratke i velike slave naglo pala u krajnje siromaštvo i zaborav.

Novom knjigom aforizama „Nemam reči“ Aleksandar Baljak lucidnom i snažnom društvenom kritikom potvrđuje reputaciju najznačajnijeg pisca u istoriji srpskog aforizma.

U pesničkoj ediciji Element, čija su izdanja prošle godine dobila šest glavnih pesničkih nagrada na Sajmu knjiga, premijerno se predstavljaju nove knjige pesama Ane Ristović „Tu“ sa crtežima autorke.

U ovoj ediciji su i knjige Tamare Đuran „Još pre vremena“, Slobodana Zubanovića „Vidi Vidi“ i Dragana Jovanovića Danilova „Kanjoni kroz nas“, kao i knjiga izabranih pesama poznatog srpskog pesnika iz Rumunije Slavomira Gvozdenovića „Autoportret sa poezijom“.

Sajamsku premijeru imaće i provokativna istoriografska studija Nikole Moravčevića o banu i potonjem kralju Tvrtku I Kotromaniću, o njegovom burnom životu i državničkim poduhvatima, o iznenadnoj smrti i naglom opadanju njegove države posle toga, kao i o suprotstavljenim interpretacijama koje ga prate do današnjih dana.

Na Sajmu će biti predstavljena i nova književno-istorijska studija Snežane Milinković o počecima italijanskog i evropskog romana, „Roman na italijanski način“. Ovom knjigom započinje nova Arhipelagova edicija Italiana u kojoj će biti objavljivana klasična i nova dela italijanske književnosti i kulture.

Pored velikog broja domaćih pisaca koji će se svakoga dana družiti sa čitaocima na štandu Arhipelaga, gost Arhipelaga na Sajmu knjiga biće poznata francuska književnica Florans Noavil.

Florans Noavil, romansijerka i autorka i nekoliko međunarodno poznatih biografija modernih književnih klasika, gostovaće na štandu Arhipelaga u nedelju, 29. oktobra, od 14 do 15 časova. Istog dana u 15 časova, na štandu Francuske, ovogodišnjeg počasnog gosta Sajma knjiga u Beogradu, ona će razgovarati s Gojkom Božovićem o književnosti Milana Kundere.

Florans Noavil je godinama radila na biografiji Milana Kundere, neposredno sarađujući s velikim piscem. Kunderina biografija objavljena je nedugo posle piščeve smrti, pre nešto više od mesec dana.

Srpsko izdanje Kunderine biografije objaviće Arhipelag tokom naredne godine. Arhipelag je ranije objavio roman Florans Noavil „Vezanost“, kao i njenu biografiju Isaka Baševisa Singera.

Zastrašujući raj Čarlsa Simića, provokativne političke studije i literatura bez kompromisa: Arhipelag na 66. Beogradskom sajmu knjiga 4

Festival pisaca na štandu Arhipelaga na 66. Beogradskom sajmu knjiga

Nedelja, 22. oktobra, 14-15 časova

Florans Noavil (Singer / Vezanost)
Nacionalni štand Francusкe, 15-16 časova
Omaž Milanu Кunderi
Govore: Florans Noavil (Francuska) i Gojko Božović

Ponedeljak, 23. oktobra, 15-17 časova

Bojan B. Dimitrijević (Zoran Đinđić)
Tamara Đuran (Još pre vremena)
Slavomir Gvozdenović (Autobiografija sa poezijom)
Uglješa Šajtinac (Koljka i Sašenjka)

Utorak, 24. oktobra, 15-17 časova
Snežana Milinković (Roman na italijanski način)
Nikola Šanta (Zlatno zvonce)
Nenad Jovanović (Kain i Abot, Avelj i Kostelo)

Štand Italijansкog instituta za кulturu, 18-19 časova

Snežana Milinković: Roman na italijanski način i edicija Italiana
Govore: Roberto Ćinkota (Italija), Snežana Milinković i Gojko Božović

Sreda, 25. oktobra, 15-17 časova

Nikola Moravčević (Tvrtko I Kotromanić / Nikola Pašić)
Ana Ristović (Tu / Knjiga nestajanja)
Slobodan Zubanović (Vidi Vidi / Listajući vetar)

Četvrtak, 26. oktobra, 15-17 časova

Tihomir Brajović (Nezbiljnost)
Tanja Stupar Trifunović (Satovi u majčinoj sobi / Zmijštak)
Radomir Uljarević (Do isteka peska)

Petak, 27. oktobra, 15-17 časova

Ratko Dangubić (Pepeljuga umire)
Irina Milutinović (Hibridni mediji i hibridni režimi)
Vladimir Ribić (Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine)
Srđan V. Tešin (Crna Anđelija / Luka kaže)

Subota, 28. oktobra, 15-17 časova

Vida Ognjenović (Poetesa / Maksimum)
Mihajlo Pantić (Nijedna od sedam)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari