Zrenjaninski fotograf Jovan Njegović Drndak nagrađen u Zagrebu 1Foto: alisa januzović

Zrenjaninski fotograf Jovan Njegović Drndak, osnivač Fotografsko-dokumentacionog centra i urednik fotografije u listu Zrenjanin, osvojio je prvu nagradu na konkursu Foto kluba Zagreb.

Od 300 fotografija pristiglih na konkurs, prva nagrada je pripala fotografiji pod nazivom „Posavec“ na kojoj je portret velikog majstora Jugoslovenske i Hrvatske fotografije Ivana Posavca.

„Ivan i ja smo se sreli posle mnogo godina, za mene lično bio je to emotivan susret koji se kroz priču u jednom trenutku našao i u objektivu fotoaparata. Reklo bi se slučajno, mada u fotografiji nema slučajnosti. Reklo bi se da je i ova Ivanova fotografija i odgovor i pitanje, fokusirano vreme u liku umetnika. Za mene ova nagrada ima posebnu važnost, uprkos nekim teškim i mračnim trenucima svetlost uvek pronađe svoj put“ objasnio je Jovan Njegović Drndak.

Zrenjaninski fotograf Jovan Njegović Drndak nagrađen u Zagrebu 2
Foto.J.Nj.Drndak

Nagrada je Njegoviću uručena u Zagrebu, na otvaranju izložbe najboljih fotografija, gradu gde je rođen i živeo do početka raspada bivše države.

„Moji počeci u fotografiji vezani su za Zagreb, za neki fotografski i umetnički milje u kome sam odrastao uz oca Vojslava, koji se družio sa Lesiakom, Brankom Lušem između ostalih i sa Ivanom Posavcem. Foto Klub Zagreb osnovan je 1892. godine i ima posebnu važnost za očuvanje i održivost fotografije i to ne samo u Hrvatskoj, uticaj kluba oslikavao se i na region“, kaže Njegović.

On podseća da su članovi ovog kluba bili, između ostalih, Vojislav Marinković i Branibor Debeljković koji kasnije osnivaju Klub fotoamatera “Beograd”.

Selektor radova bio je profesor fotografije Vladimir Šimunić koji je izvršio odabir fotografija za nagrade, pohvale i izbor izloženih fotografija. Nagrade je dodelio Hrvoje Mahović predsednik foto kluba Zagreb.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari