Zrenjaninsko pozorište sezonu završava radno, priprema dve predstave 1Foto: pozorište zrenjanin

Premijerom predstave za decu „Uspavana lepotica po tekstu Veselina Bojdeva, a u adaptaciji i režiji Saše Latinovića, čija je premijera zakazana za 27. i 28. jun, zrenjaninsko Narodno pozorište „Toša Jovanović“ završava ovu sezonu,

Rad pozorišta ove godine obeležilo je uspešno održavanja Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, a nisu izostala ni priznanja glumcima i predstavama na festivalima na kojima je pozorište učestvovalo.

Direktor ove umetničke kuće, glumac po osnovnoj vokaciji, Dejan Karlečik objašnjava da je u toku priprema dramske predstave, kojom će od jeseni započeti novu pozorišnu sezonu.

„Nova predstava „Silvija“ koju poslednjih mesec i po dana priprema Dramska scena očekuje nas odmah početkom sledeće sezone. U međuvremenu radićemo i na drugim projektima. Svakako jedan od njih jeste predstava „Uhodani đavo“ u režiji Nikole Zavišića, u dramatizaciji Đorđa Milosavljevića, a po romanu Miodraga Kajteza. Reč je o koprodukciji sa Sterijinim pozorjem“, qobjašnjava Dejan Karlečik.

Kako objašnjava, dramski ansambl oripremu tog komada počinje krajem avgusta, a premijera je predviđena za 15. oktobar, na dan zrenjaninskog Pozorišta.

„Kroz ovu predstavu ćemo zrenjaninskoj publici predstaviti i neke nove glumce, mlade nade. Pratili smo ih duži period i poželeli smo da oni budu deo našeg ansambla u nekom narednom periodu. Radi se o izuzetnim mladim ljudima koji su se pokazali na ispitima i studentkim predstavama. Nakon toga nas očekuje rad na lutkarskoj predstavi „Pradevojčica“ Desanke Maksimović, a u režiji Sonje Petrović. Premijera je planirana za drugu polovinu novembra“, precizira Karlečik.

On najavljuje nameru da se lutkarski i dramski ansambl pojačaju mladim glumcima, i objašnjava da je velikoj sali potrebna adaptacija nakon nedavnog obrušavanja dela krova koji je uspešno saniran.

„Ideja je da se u što skorije vreme uradi projekat i obezbede sredstva za tu prvu fazu sanacije koja bi podrazumevala samo renoviranje velike sale. Moram podsetiti da je ova zgrada već 50 godina pod zaštitom države kao spomenik kulture, najstarija pozorišna sala u zemlji, kulturni dragulj našeg grada i države“, zaključuje direktor Karlečik.

Pored produkcije novih predstava za narednu sezonu, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ će raditi i na pripremama za 72. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine koji će 2023. biti održan u Zrenjaninu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari