Dačić nije dozvolio zastavu Albanije u Skupštini Srbije 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Šaip Kamberi, poslanik Ujedinjene doline – SDA Sandžaka tokom prvog postavljanja poslaničkih pitanja Vladi Srbije u ovom sazivu, zatražio je izmene Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina i u „prilog tome“ uz zastavu Srbije, na poslaničkoj klupi postavio je i zastavicu Albanije.

Time je izazvao negodovanje ne samo predsednika parlamenta, već i ostalih poslanika u sali. Na insistiranje Ivice Dačića, predsednika parlamenta, da se time krši skupštinski poslovnik Kamberi je morao da ukloni albansku zastavu, iako je poročitao nekoliko članova Ustava na osnovu kojih je dozvoljena upotreba obeležja drugih zemalja.

„Danas se zastava Srbije slobodno vijori u Gračanici, Kumanovu…, gde tamošnji Srbi uživaju svoja prava. U tome ne vidim ništa sporno, ali isto ne važi u Srbiji“, rekao je Kamberi, dodajući da Ustav priznaje nacionalnim manjinama pravo na izražavanje nacionalnog identita, a Zakon o pravima i slobodama nacionalnih manjina to ograničava.

On je naveo da dok zastava Srbije može da se vijori na teritorijama drugih država, zastave drugih država ne mogu na teritoriji Srbije. Upitao je koja se poruka šalje na ovaj način i, konstatujući da rešenje nije u zabrani drugima, već ravnopravnosti i mogućnosti da i pripadnici manjina u Srbiji mogu da koriste svoje simbole. Zato je i zatražio izmene Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina u Srbiji i upitao da li će vlada pokrenuti taj postupak.

Reagujući napistavljanje albanske zastave predsednik parlamenta rekao je da je tolerancija u Srbiji na najvišem mogućem nivou, ali je zamolio Kamberija da poštuje Poslovnik, koji ne dozvoljava unošenje bilo čega što nije deo skupštinskog marterijala, a naročito isticanje zastava drugih zemalja.

„Tako da bih vas zamolio da sklonite zastavu Albanije, jer to nije zastava albanske nacionalne manjine u našoj zemlji. Ako to ne želite, onda ćemo zaista da napravimo pauzu“, rekao je Dačić, a Kemberi mu je uzvratio da je to učinio u skladu sa Zakonom o upotrebi zastave, grba i himne, ali da „ukoliko nema tolike tolerancije“…on će skloniti zastavu.

Dačić je odgovorio da tu nema tolerancije, ali je i naveo da mu je drago što je Kamberi istako zastavu Albanije, a ne Kosova, jer je time pokazao da priznaje da je Kosovo deo Srbije. Zamolio je Kamberija da nikada ne zaboravi da je on poslanik Skupštine Srbije, a ne neke druge zemlje.

Gordana Čomić, ministarka za dijalog odgovarajući na pitanje Kamberija rekla je da je održan jedan sastanak sa manjinama, da će sledeći biti 15. decembra i da će se tada razgovarati kako će manjine učestvovati u popisu stanovništva naredne godine. Ona je pozvala Kamberija da prisustvuje tom sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari