Dačić: Zemlje se same javljaju da povuku priznanje nezavisnosti Kosova 1Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da Priština ne može da uđe ni u jednu međunarodnu organizaciju, nezavisno od toga ko stoji iza nje, dok ne postigne dogovor sa Beogradom.

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Dačić je kazao da Priština danas nema ni prostu, a kamoli dvotrećinsku većinu potrebnu za članstvo u određenim organizacijama.

„Priznanje Kosova povuklo je 12 zemalja i taj proces će se nastaviti. Formalno skoro isti broj država priznaje odnosno ne priznaje Kosovo. Ja više ne mogu da zaustavim proces povlačenja priznanja, zemlje se same javljaju. Naš cilj je da ne mogu iza leđa Srbiji da zaokruže nezavisnost“, rekao je Dačić.

On je ocenio da je sednica Saveta bezbednosti UN povodom formiranja kosovske vojske bila korisna, jer se, kako je rekao, videlo ko misli da rezolucija 1244 više nije validna. 

„Tražili smo sednicu Saveta bezbednosti jer je prekršena rezolucija 1244 i da bi se svaka članica izjasnila o tome. Nije se očekivalo da se donese bilo kakva odluka, niti se pripremao neki dokument za usvajanje. Niko nije tražio da se sednica ne održi već su tri sile plus Holandija i Poljska tražile da bude zatvorena za javnost, prelomila je Obala Slonovače koja je zakazala sednicu i u diskusiji iznela da je rezolucija 1244 prekršena“, rekao je ministar.

Dačić je ponovio da nastavka dijaloga sa Prištinom nema dok ne bude povučena odluka o povećanju takse na uvoz robe iz Srbije na 100 odsto.

„Njihov cilj je da naprave nešto i da sve dovedu u poziciju da je to svršen čin. Oni žele svima da kažu kako su nezadovoljni i kako mogu da naprave problem. Nastavka dijaloga kao da se ništa nije desilo, svakako neće biti, odnosno može biti sastanaka, ali razgovora o temama iz dijaloga neće biti dok ne ukinu takse“, kazao je Dačić.

On je dodao da se neće desiti da Beograd prizna jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i upozorio, kako je rekao, „sve na vreme“ da ukoliko vojska Kosova fizički napadne Srbe na severu pokrajine, država Srbija neće imati drugo rešenje osim da pomogne svom narodu „na bilo koji način“.

„Oni ne mogu da razumeju da mi drugog puta osim ovog, nemamo. Naš put koji je usmeren na prihvatanje nezavisnosti Kosova, ne postoji. Samo nas nemojte dovoditi u situaciju da nemamo rešenja osim onog koje trajno može ugroziti mir i stabilnost u regionu“, kazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari