Haradinaj: I pored zahteva SAD takse neće biti ukinute 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da uprkos zahtevima ambasade SAD u Prištini, takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koja se uvozi na Kosovo neće biti ukinute.

Haradinaj je tokom posete kompaniji „M tehnologija“ rekao da je Kosovo zainteresovano da ukine takse ako je kako je naveo, „Srbija spremna da prihvati nezavisnost Kosova“.

„Ekonomski odnosi Kosova i Srbije su značajni. Nekada će biti uređeni, ali njima treba da prethode i politički odnosi. Bez političkog sporazuma Kosova i Srbije teško je održati regularnim druge odnose. Mi smo otvoreni, zainteresovani smo da suspendujemo taksu ako postoji spremnost za normalizaciju političkih odnosa Kosova i Srbije, što podrazumeva i priznanje Kosova“, kazao je Haradinaj.

Ambasada SAD u Prištini saopštila je ranije danas da je pogrešna pretpostavka da Kosovo može da preduzima akcije suprotne interesima SAD bez posledica.

„Neki komentatori i političari sugerisali su da će Kosovo status nezavisne, suverene države, blisko povezane sa Sjedinjenim Državama, zaštiti od svih posledica odluka Prištine na medjunarodnoj sceni. Upozoravamo na pretpostavljanje da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama“, navedeno je u saopštenju.

Kako je navela ambasada, SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i postizanje „sveobuhvatnog i obostrano korisnog“ sporazuma. To je, kako je navedeno, strateški interes SAD.

Ambasada SAD je pozvala Kosovo i „druge regionalne aktere“ da pokažu posvećenost normalizaciji, regionalnom miru i stabilnosti i na putu ka evropskim integracijama.

„Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari