Istraživanje pokazuje da bi poseta Donalda Trampa Srbiji poboljšala odnose dve zemlje 1Foto: EPA-EFE/ TASOS KATOPODIS POOL

Poseta predsednika SAD Donalda Trampa Srbiji i rešavanje pitanja Kosova poboljšalo bi odnose Srbije i SAD, pokazuje istraživanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i SAD koje je sproveo Institut za evropske poslove, čiji rezultati su objavljeni danas.

Istraživanje je sprovedeno od 12. do 22. marta 2020. na uzorku od 1.207 ispitanika.

Prema rezultatima istraživanja, 16,8 odsto građana Srbije odnose Srbije i SAD ocenjuje najnižom ocenom, četvrtina daje ocenu dva, 42,2 odsto daje ocenu tri, 9,9 odesto ocenu četiri, dok šest odsto građana daje najvišu ocenu pet.

Na skali od jedan do pet, odnosi dve države ocenjeni su prosečnom ocenom 2,63 i prosečna ocena beleži blagi trend rasta kroz tri talasa istraživanja.

Više prosečne ocene daju žene, građani stariji od 60 godina, sa osnovnim stepenom obrazovanja, stanovnici vangradskih sredina i regiona zapadna Srbija i Šumadija.

Gotovo polovina građana veruje da će, u budućnosti, odnosi Srbije i SAD biti bolji i ovaj stav u većoj meri zastupaju muškarci, stariji od 60 godina, stanovnici vangradskih sredina i regiona zapadna Srbija i Šumadija, a sa porastom stepena obrazovanja opada broj onih koji smatraju da će odnosi Srbije i SAD biti bolji.

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike, 20,8 odsto navodi da je to rešenje pitanja Kosova, 12,6 odsto navodi da će se to desiti ukoliko se Srbiji vrati Kosovo, 9,9 odsto navodi izvinjenje NATO i ratnu odštetu, a 8,5 odsto smatra da je to ulazak Srbije u EU.

Čak 49 odsto građana Srbije smatra da bi poseta Donalda Trampa poboljšala odnose Srbije i Amerike, 35 odsto smatra suprotno, dok je 16 odsto neodlučnih.

Više od polovine građana, 52,5 odsto smatra da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom, prednost Rusiji daje 34,2 odsto ispitanih, a Americi 4,8 odsto.

Polovina ispitanika percipira predsednika Aleksandra Vučića kao političara u Srbiji koji najviše radi na dobrim odnosima sa SAD.

Od ukupnog broja ispitanih, 37 odsto građana Srbije smatra da je SAD neprijatelj Srbije, 26 odsto smatra da je SAD prijatelj Srbije, a 37 odsto ne zna da proceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari